Nastupom akrogrupe Krila Oluje završio ovogodišnji međunarodni aeromiting u Varaždinu

Letačke vratolomije oduševile posjetitelje CIAV-a

Dok su program prvoga dana međunarodnog zrakoplovnog mitinga u Varaždinu – Croatian International Air Show Varaždin (CIAV), obilježili spektakularni preleti borbenih zrakoplova, u nedjelju je brojnu publiku na varaždinskom aerodromu oduševio letački program koji su na varaždinskom nebu priredili članovi akro grupe Krila Oluje, poljske grupe Orlik te Branimir Ambreković i Peter Podlunšek.
Nedeljni program započeo je preletom MIG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, te Galeba G-2, kojim je pilotirao Andrej Perc, a potom je uslijedio dinamični akrobatski program u kojem su posebno zapažen nastup imali poljski piloti iz akrogrupe Orlik. Publiku je svojim nastupom i ove godine oduševio Peter Podlunšek, koji je na varaždinskom nebu još jednom demonstrirao svoje iznimne letačke vještine.
-U Varaždinu sam prvi puta nastupio prije 25 godina, a do sada sam letio na varaždinskom aeromitingu osam puta. Uvijek se rado odazovem pozivu iz Varaždina i iskreno uživam u atmosferi na varaždinskom aeromitingu – istaknuo je Peter Podlunšek, jedan od najboljih akrobatskih pilota na svijetu, koji je svojim letačkim bravurama ponovo bez daha ostavio varaždinsku publiku.
Jednako oduševljenje ponovo je izazvao i nastup akrogrupe Krila Oluje, koja s velikim uspjehom redovito nastupa na varaždinskom mitingu, a atraktivni nastup imali su i piloti „Piggi Flyers“ – Piaggio P149, oldtimera – Beech C45H Expeditor, te Pilatusa PC-9 i Pilatusa PC-6 Turbo Porter, Slovenskog ratnog zrakoplovstva.
Publika je i ove godine mogla razgledati letjelice na stajanci varaždinskog aerodroma, među kojima su najviše pozornosti plijenili zrakoplovi tvrtke Diamond Aviation Center – DV20 Katana, DA42 i DA62, te helikopter Sikorsky UH-60A Black Hawk, koji je u Varaždin doletio iz slovačkih Košica.
– Izuzetno mi je drago da je CIAV 2018. protekao u ovako dobrom ozračju i da je Ministarstvo obrane, zajedno s Aeroklubom Varaždin, Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom, pokazalo da je spremno i sposobno organizirati ovakav međunarodni aeromiting na tako visokoj razini. Letački poziv je izuzetno zahtjevan, školovanje traje dugo, svakog su dana pred pilotima i pilotskim osobljem novi izazovi, tako da je potrebno izuzetno puno rada, truda i želje kako bi jednoga dana mogli pilotirati zrakoplovima koji su u ova dva dana letjeli nad Varaždinom – naglasio je brigadir Stanko Hrženjak, načelnik Ureda zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
U dva dana u programu ovog međunarodnog aeromitinga sudjelovalo je više od pedeset letjelica iz 11 zemalja svijeta, a publika je mogla uživati u dinamičnom letačkom programu i spektakularnim nastupima vrhunskih vojnih i sportskih pilota.
-Ministarstvu obrane je bila čast i zadovoljstvo dati potporu ovakvoj manifestaciji, koja promovira ne samo letački poziv i našu međunarodnu vojnu suradnju, već i Varaždin i cijeli ovaj kraj. Ove smo godine imali više zrakoplova u programu i više zemalja – sudionica, stoga vjerujem da je publika bila zadovoljna ovakvim dinamičnim i atraktivnim programom. Ministarstvo obrane će nastaviti podržavati ovu međunarodnu zrakoplovnu priredbu, koja postaje sve značajnija i u međunarodnim okvirima – naglasio je Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane.
Ovogodišnji CIAV, najveća zrakoplovna priredba u našoj zemlji, održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, u suorganizaciji s Ministarstvom obrane te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Grada Varaždina i Varaždinske županije.

FOTOGALERIJA

leave a reply