Simbolično paljenje Američkog cvrčka – Objava rata Zlatnoj žutici vinove loze

Fitoplazma ili Zlatna žutica ili američki cvrčak, kako je još nazivamo, opaka je bolest vinove loze koja proteklih godina opasno prijeti hrvatskim vinogradima, i gotovo da nema vinogradarskog područja u Hrvatskoj koje nije zahvatila. Jedini način da se širenje ove opake bolesti vinove loze spriječi jest krčenje i spaljivanje zaražene vinove loze.
Iz tog su razloga danas prijepodne u Brezničkom Humu boravili predstavnici Ministarstva poljoprivrede i fitosanitarni inspektori, pod čijim je nadzorom uništena i spaljena zaražena vinova loza iz vinograda Brezničkog Huma i Hrašćine ukupne površine 4,5 hektara.
U nazočnosti domaćina – načenika dviju općina Zorana Hegedića i Branka Tukača, u ovu prvu takvu organiziranu akciju spašavanja vinograda od Zlatne žutice uključila se i
likovna udruga ATCO iz Slavonskog Broda, koja za izradu svojih skulptura koristi stare trsove. U borbi protiv ove bolesti vinove loze likovanjaci su pružili podršku kolegama vinogradarima simboličnim spaljivanjem skulpture tzv Američkog cvrčka, ukazujući tako na potrebu zaštite mladih nasada vinograda od Zlatne žutice koja u protivnom prijeti uništiti hrvatske vinograde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografije snimio Romeo Ibrišević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *