Program obilježavanja 20. obljetnice Varaždinske biskupije

Program obilježavanja 20. obljetnice Varaždinske biskupije započet će u četvrtak 28. rujna koncertom u sklopu Varaždinskih baroknih večeri. U varaždinskoj katedrali od 19 sati nastupit će Hrvatski barokni ansambl i Katedralni zbor Chorus Angelicus, pod vodstvom mo. Anđelka Igreca, voditelja Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije. Na programu će biti djelo Claudia Monteverdija “Vespro della Beata Vergine”. Od solista će nastupiti Ivana Lazar i Monika Cerovčec (soprani), Martina Borse (alt), Hugo Hymas i Dejan Vrbančič (tenori), Matija Meić (bariton) i Christoph Seidl (bas).

U subotu 30. rujna s početkom u 19,30 sati u katedrali će, povodom 20. obljetnice Varaždinske biskupije, biti održan veliki koncert Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom mo. Anđelka Igreca. Nastupit će, između ostalih, Monika Cerovčec (sopran) i Nikolina Virgej Pintar (mezzosopran). Na rasporedu će biti djelo Ludwiga van Beethovena “Posvećenje kuće op 124” te praizvedba autorskog djela mo. Anđelka Igreca “Quattro pezzi sacri (Kyrie-litanije, Molitva, Magnificat, Bonum facere)”.

U nedjelju 1. listopada u 16 sati će u palači Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu biti otvorena izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”. U sklopu izložbe će u 313 kataloških jedinica biti prikazani najvažniji događaji iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije, bit će predstavljena i biskupijska blaga (liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne knjige te biskupijska izdanja). Izložba sadrži i multimedijske sadržaje,a bit će popraćena glazbenom podlogom mo. Anđelka Igreca.

Najradosniji i najsvečaniji trenutak toga dana, ali i cjelokupne proslave 20. obljetnice Varaždinske biskupije, bit će svakako euharistijsko slavlje kojeg će u katedrali Uznesenja BDM na Nebo od 18 sati predvoditi kardinal Josip Bozanić, zagrebački metropolit.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *