Predstavljanje znanstvene publikacije Modeliranje informacijskih sustava za zaštitu površinskih voda u izdanju Sveučilišta Sjever

Rotary Club Varaždin 1181 poziva sve zainteresirane da nam se pridruže na već tradicionalnim Rotary predavanjima! Ovaj puta, nakon vrlo kvalitetnih i izuzetno posjećenih predavanja prof.dr.sc. Ivice Puljka, Borisa Blažinića, Nenada Bakića te Joannisa Pournarasa, bit će to još jedno aktualno i korisno predavanje uz prezentaciju prve znanstvene publikacije na hrvatskom jeziku koja se bavi modeliranjem informacijskih sustava u svrhu zaštite okoliša.
Zaštita okoliša, kao interdisciplinarna znanstvena disciplina brzo se razvija, koristeći informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT). Otkrivanje, integriranje i analiza ogromnih količina heterogenih podataka je ključno u istraživanju složenih pitanja u zaštiti okoliša. Informatika okoliša (engl. Environmental Informatics) nudi alate i pristupe za upravljanje okolišnim pokazateljima i pretvara ih u informacije i znanje. Razvoj informacijskih tehnologija utječe na kvalitetu podataka, uključujući istraživanja i pruža stabilnu bazu za njihov razvoj.
Autori knjige doc.dr.sc. Lovorka Gotal Dmitrović, prof.dr.sc. Vesna Dušak i prof.dr.sc. Marin Milković ovim predavanjem će predstaviti znanstvenu publikaciju Modeliranje informacijskih sustava za zaštitu površinskih voda u izdanju Sveučilišta Sjever.
Predavanje će se održati u četvrtak, 27.04.2017. godine u Park Boutique Hotelu, J. Habdelića 6 u Varaždinu s početkom u 20:00 sati.
„Modeliranje informacijskih sustava za zaštitu površinskih voda“
„Znanstvena zajednica (u časopisima kao što su npr. Ecological Informatics, Trends in Ecology&Evolution i dr.), naglašava potrebu za konceptualizacijom i parametrizacijom prije primjene mjera za zaštitu okoliša. Adaptivnim modelima omogućena je portabilnost, u smislu primjene takvih sustava na drugim lokacijama, odnosno s drugačijim vrijednostima ulaznih koncentracija onečišćenja. Metode modeliranja i konceptualizacije situacija bitno doprinose očuvanju okoliša te zdravlja ljudi.
Prikupljanje i upravljanje prikupljanim podacima te uvažavanje njihovih specifičnosti kao i korištenje alata i tehnika modeliranja, s posebnim naglaskom na simulacijsko modeliranje koje se uspješno nosi s varijabilitetom koncentracija onečišćujućih tvari doprinosi zaštiti okoliša.“
Dobro došli na još jedno Rotary predavanje, na koje je ulaz, kao i uvijek do sada – SLOBODAN!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *