Pozivaju se vozači motornih vozila na odgovorno ponašanje u prometu

Vezano uz odigravanje finalne nogometne utakmice Svjetskog prvenstva između reprezentacija Hrvatske i Francuske, u nedjelju, 15. srpnja s početkom u 17 sati, pozivamo vozače motornih vozila na odgovorno ponašanje u prometu.
S obzirom da brojni građani gledaju utakmice na trgovima, kafićima i fan zonama, po završetku utakmica jedan dio njih, slavlje nastavlja i na prometnicama.
Stoga ovim putem apeliramo na sve sudionike u prometu, posebno vozače motornih vozila da se pridržavaju i poštuju prometne propise, da ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola i ne voze u zabranjenom smjeru, da brzinu vožnje prilagode uvjetima, kao i da sjedenjem na vanjskim dijelovima vozila i naginjanjem kroz otvorena stakla na vozilu ne ugrožavaju sebe, putnike u vozilu i ostale sudionike u prometu.

Pješaci su među najbrojnijim sudionici u prometu na varaždinskom području, a koji u pravilu kod događanja prometne nesreće prolaze uvijek sa zadobivanjem ozljeda, bez obzira tko je prometnu nesreću svojom pogreškom izazvao.
To potvrđuju i statistički pokazatelji Postaje prometne policije Varaždin za prvih šest mjeseci ove godine. Pješaci su sudjelovali u 15 prometnih nesreća, što je relativno mali broj u odnosu na ukupni broj prometnih nesreća, ali je u svakom događaju došlo je do njihovog stradavanja ili ozljeđivanja. Smrtno su stradala 2 pješaka, troje ih je zadobilo je teške, a 10 lake tjelesne ozljede.
S ciljem smanjenja stradavanja navedene kategorije sudionika u prometu, u četvrtak, 12. srpnja od 8 do 12 sati policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin proveli su operativnu akciju „Pješaci“. Cilj akcije bio je utvrditi poštuju li pješaci obilježene pješačke prijelaze, prometnu signalizaciju te dakako poštuju li vozači motornih vozila obvezu zaustavljanja stupi li pješak na obilježeni pješački prijelaz.
Tijekom akcije je utvrđeno 9 prekršaja nepropuštanja pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu od strane vozača, a prekršaji su utvrđeni putem video nadzora, dok je utvrđeno i 10 prekršaja koji su počinjeni od strane pješaka.
Policijski su službenici sudionicima u prometu dijelili promotivni letak s korisnim savjetima o ponašanju u prometu za pješake, ali i za vozače vozila.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *