Poticaji za poljoprivrednike predstavljeni i u Cestici – Veliki interes za mjere ruralnog razvoja

Na predavanju koje je održano u Cestici, u četvrtak, 22. veljače, predstavljene su poticajne mjere za poljoprivrednike koje je pripremila Varaždinska županija, mjere Programa ruralnog razvoja koje su dostupne malim poljoprivrednim proizvođačima na natječajima Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad, te mjere za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva u Općini Cestica.
Pozivam naše poljoprivrednike da iskoriste mjere koje su im na raspolaganju za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Uz mjere koje je ponudila Varaždinska županija, te mjeru 6.3. Ruralnog razvoja koju će uskoro raspisati Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad, i Općina Cestica osigurala je bespovratne potpore za poljoprivredni sektor u okviru Programa za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva – naglasio je Mirko Korotaj, načelnik Općine Cestica, dok je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, posebno istaknuo kako Varaždinska županija prepoznaje potrebe poljoprivrednih proizvođača i nastoji im pružiti podršku kroz poticajne mjere, kako bi povećali konkurentnost poljoprivredne proizvodnje i razinu dohodovnosti.
O mjerama Varaždinske županije koje su namijenjene poljoprivrednicima na predavanju u Cestici govorila je Tanja Banfić, stručna suradnica u Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, koja se posebno osvrnula na dvije nove mjere koje je za poljoprivredne proizvođače pripremila Varaždinska županija.
Prva mjera je vezana uz jamstvo za kredite kojima će naši poljoprivrednici financirati proljetnu sjetvu u suradnji s Garancijskom agencijom Varaždinske županije, dok je druga vezana uz održivu poljoprivrednu proizvodnju – istaknula je Tanja Banfić.
Tajnik Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad Emil Tkalec predstavio je aktivnosti ove lokalne akcijske grupe te mjeru 6.3., koja je namijenjena upravo malim poljoprivrednim proizvođačima.
LAG Sjeverozapad tijekom veljače organizira ciklus radionica kako bi se poljoprivredni proizvođači s područja našeg LAG-a što bolje pripremili za natječaj za mjeru 6.3. koji će LAG raspisati tijekom ožujka, te kako bi mogli uspješno prijaviti svoje projektne ideje i ostvariti njihovo financiranje kroz Program ruralnog razvoja. Odaziv poljoprivrednika s područja Općine Cestica svjedoči kako su naši mali poljoprivrednici zainteresirani za sredstva iz ove operacije za koju je LAG Sjeverozapad namijenio 2 milijuna 559 tisuća i 900 kuna. Tim sredstvima bit će financirana 23 projekta malih poljoprivrednih gospodarstava ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura, koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava – rekao je tajnik LAG-a Sjeverozapad.
Na predavanju u Cestici Program poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Općine Cestica predstavio je Darijan Vinter, stručni suradnik u konzultantskoj tvrtki Euro Consulting.
Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad mjeru 6.3. predstavit će i na predavanju koje će biti organizirano u općinskoj zgradi u Maruševcu, u srijedu, 28. veljače, s početkom u 18 sati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *