Općina Visoko – Otvorenje nerazvrstane ceste

U Općini Visoko u petak, 29. prosinca 2017., otvorena je novouređena nerazvrstana cesta. Vrijednost radova na uređenju prometnice u naselju Vinično, kroz vinogorje Čerijenec, je oko 1,1 milijun kuna. Radi se o dionicama Kračevec-Radešić s dva kraka, te Vinično-Lendava-Čerijenec, ukupne dužine 2574 metra i širine asfalta 2,75 metara. Izvoditelj radova bio je Colas Hrvatska.
Načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković podsjetio je da je projekt realiziran deset godina od početka.
„Nakon deset godina mukotrpnog traženja sredstava i izvor financiranja uspjeli smo završiti projekt koji je vrijedan za našu općinu, za naše mještane. Uredili smo oko 2,5 kilometara nerazvrstane ceste koje prolazi kroz ovaj naš pitomi kraj, vinogorje, čime ćemo žiteljima i vlasnicima nekretnina u ovom dijelu olakšati dolazak do njihovih parcela. Ujedno nam skraćuje poveznicu s autocestom u Brezničkom Humu“, rekao je načelnik Mateković dodavši da se radi o gotovo 4 kilometra kraćem pristupu autocesti.
„Investicija je oko 1,1 milijun kuna što ne bismo mogli ostvariti iz svojih sredstava. Zahvaljujem Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije na čiji smo se program održivog razvoja lokalne zajednice javili s ovim projektom. Odobreno nam je 700.000 kuna, dok su vlasnici nekretnina sufinancirali sa 157.000 kuna, a udio Općine je oko 250.000 kuna“, kazao je načelnik Općine Visoko.
Zadovoljan konačnom realizacijom projekta bio je i saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je istaknuo da je Općina Visoko jedna od najsiromašnijih, ne samo u Varaždinskoj županiji, nego i u državi.
„Prije deset godina počelo se s projektom, s geodetskim izmjerama i pripremom, međutim zbog nedostatka financijskih sredstava čekalo se svih ovih godina da se projekt realizira. Zaista me veseli da smo ga sada realizirali“, izjavio je Stričak naglasivši turističko-gospodarski potencijal tog kraja.
„Ovdje je doslovno netaknuta priroda, na pola sata od Zagreba. Ovo je velik potencijal da naši OPG-ovi i ovaj kraju počinju razmišljati o ulaganju u seoski turizam. Uz cestu su brojne stare kleti, graditeljska baština koju je moguće adaptirati i pripremiti za tu vrstu posjetitelja“, zaključio je saborski zastupnik.
Uz mještane, na otvorenju novouređene ceste bili su i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg te načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *