Održani dani međunarodne suradnje na Fakultetu organizacije i informatike

Na Fakultetu organizacije i informatike su se u razdoblju od 9. do 11. svibnja 2018. održali dani međunarodne suradnje.
Nakon prošlogodišnjeg jubilarnog 10. dana međunarodne suradnje na FOI-ju ove je godine FOI organizirao trodnevni događaj pod nazivom FOI international days 2018, sa središnjim događanjem u četvrtak, što je ujedno bio 11. dan međunarodne suradnje FOI-ja. Međunarodne dane su organizirale djelatnice Ureda za međunarodnu suradnju FOI-ja, Izabela Oletić Tušek i Ivana Fojs, u suradnji s prodekanicom za znanstveno-istraživački rad, izv. prof. dr. sc. Ninom Begičević Ređep. Događanje je bilo vrlo uspješno, s najvećim brojem sudionika i posjetitelja dosada. Uz mnogobrojne goste s ostalih fakulteta i institucija, prisustvovao je i dr. sc. Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice obrazovanja i znanosti, prof. dr. sc. Blaženke Divjak. Dr. Košiček je rekao kako znanost ne poznaje granice te kako samo međunarodno umrežavanje i bolje pozicioniranje u međunarodnom okruženju može dovesti do uspješnijeg korištenja fondova Europske unije, ponajprije Obzor2020 i Erasmus+.
Nakon uvodnih prezentacija o međunarodnoj i projektnoj suradnji FOI-ja gosti s pet partnerskih institucija predstavili su svoja sveučilišta i fakultete: Susan Loubet s Inženjerske visoke škole ESIEA u Francuskoj, Prof. Luis de Marcos Ortega sa Sveučilišta u Alcali u Španjolskoj, prof. Emese Tokarchikova sa Sveučilišta u Žilini, Slovačka, Parbara Prebevšek sa Sveučilišta u Mariboru te Claudia Huszar s Babes-Bolyai sveučilišta u Rumunjskoj. Uz to je održana panel diskusija s temom „Kako privući strane studente i potaknuti domaće studente na odlazak na studentsku razmjenu“ koju je moderirala izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, a panelisti su bili: Susan Loubet s ESIEA-e, Barbara Ferbežer sa Sveučilišta u Mariboru, izv. prof. dr. sc Ljiljana Brkić s FER-a, Lidija Priščan s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te izv. prof. dr. sc. Dragan Žeželj s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.
Istovremeno su u holu FOI-ja bili postavljeni štandovi gostujućih sveučilišta i fakulteta na kojima su zainteresirani studenti i nastavnici mogli prikupiti informacije i promotivne materijale.
Paralelno su se održavala pozvana predavanja te radionice za studente i nastavnike. Izdvajamo pozvano predavanje pod nazivom „Od Erasmusa do vlastitog poduzeća“ bivšeg studenta FOI-ja, Luke Klancira. Lukina priča zapravo je započela Erasmus razmjenom na Karl Franzens sveučilištu u Grazu, a danas je on uspješan mladi poduzetnik s mnoštvom zanimljivih projekata u tijeku. Za studente su održane dvije radionice, „Kako se snaći na Erasmus razmjeni“ u organizaciji studentske mreže Erasmus Student Network Zagreb te „Kako pronaći stručnu praksu u inozemstvu“ u organizaciji Ureda za međunarodnu suradnju FOI-ja.
Uz to, za nastavnike FOI-ja je organizirana edukacija za poboljšanje vještina održavanja nastave na engleskom jeziku i u multikulturalnom okruženju obzirom da sljedeće godine očekujemo veći priljev studenata iz inozemstva, osobito iz Francuske. Radionicu su držale Andreia
Carita i Chie Misumi, stručnjakinje za interkulturalnu komunikaciju s Amsterdamskog sveučilišta primijenjenih znanosti.
Osim gostiju s nekoliko partnerskih sveučilišta iz Europe, u Varaždinu je cijeli tjedan boravilo 20 nastavnika s različitih sveučilišta u Kirgistanu. Za njih su u okviru Erasmus+ projekta KyrMedu na kojem je FOI jedan od partnera, cijeli tjedan održavane radionice
i predavanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *