Noć muzeja ’18

Hrvatsko muzejsko društvo organizira manifestaciju Noć muzeja u Hrvatskoj od 2005. godine. Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestacij u koju se uključuje sve više muzeja i gradova a broj posjetitelja prelazi broj od 70 000.

Danas je Noć muzeja manifestacija kojom se nastoji ostvariti jedan od osnovnih strateških ciljeva Hrvatskog muzejskog društva, a to je provođenje aktivnosti na percepciji muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i muzeja kao nezaobilaznog dionika u održivom razvoju turizma. Aktivnostima u manifestaciji Noći muzeja potiče se na prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija koje povezuju ljude s globalnim izvorima informacija te idejama i stvaralaštvom za kojim tragaju; na prepoznavanju muzeja kao institucija koje čine bogatstvo ljudskog izraza i kulturnu raznolikost dostupnu svim korisnicima i na svim medijima te na poticanje aktivnosti razvijanja znatiželje kao motiva za posjet muzeju, muzeja kao ustanova znanja, ali i prostora za zabavu i smisleno provođenje slobodnog vremena.

Prigodan program organizira se svake godine zadnji petak u mjesecu siječnju od 18 sati doo jedan sat iza ponoći uz besplatan ulaz u muzeje, galerije i ostale kulturne ustanove. Program se provodi u suradnji i prema mogućnostima i idejama sudionika manifestacije, a u skladu sa spomenutim ciljevima.
U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima, Noć muzeja 2018. koncipirana je kao dinamična manifestacija, a pod naslovom i olimpijskim geslom: Muzeji i sport. Naglasak manifestacije stavljen je na analitičkom sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja, i stvaranju nove muzejske publike.

Gradski muzej Varaždin – PROGRAM

18:00 – 24:00 h

Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela / IZLOŽBA

Stalni postav / Stari grad: predmeti iz varaždinske povijesti, zbirke cehova, stakla, satova, oružja, moda od 18. do pol. 20. st., ambijentalne sobe u slogu renesanse, baroka, rokokoa, klasicizma, bidermajera, historicizma i secesije.
18:00 – 24:00 h

Stalni postav Entomološkog odjela “Svijet kukaca” u palači Herzer / IZLOŽBA
18:00 – 24:00 h

Varaždinske glagoljske pergamene i Knjige glagoljaške – kapucinske, karlobaške / IZLOŽBA
18:00 – 24:00 h

Sunčanica Tuk: Retrospektiva / IZLOŽBA

 

Muzej hrvatskog vatrogastva – PROGRAM
U ovogodišnjoj Noći muzeja, Muzej hrvatskog vatrogastva otvara tematsku izložbu “Vatrogasci i sport”, koja govori o povezanosti vatrogasaca i sportskih aktivnosti te o vatrogasnim natjecanjima, važnom elemetnu rada i obuke za vatrogasce. Uz slike s natjecanja, posjetitelji će moći vidjeti i vatrogasne natjecateljske vježbe, koje će iskusne natjecateljske ekipe izvesti ispred Muzeja.

Za najmlađe smo pripremili likovnu radionicu, a varaždinski dobrovoljni i profesionalni vatrogasci će prezentirati vozila i opremu koju koriste na intervencijama. Po završetku posjeta Muzeju, ne zaboravite odigrati nagradnu igru.

Posjetite Muzej hrvatskog vatrogastva i uživajte u bogatoj vatrogasnoj povijesti!
18:00 – 23:00 h

Izložba stalnog postava Muzeja hrvatskog vatrogastva / IZLOŽBA

Stalni postav Muzeja hrvatskog vatrogastva je posvećen razvoju vatrogasnog sustava u Hrvatskoj od druge polovine 19. stoljeća do danas. Kroz fotografije, edukativne plakate i izloženu vatrogasnu opreme, upoznajte se sa radom vatrogasaca od vremena osnutka prvih dobrovoljnih vatrogasnih društava do danas.
19:00 – 23:00 h

Vatrogasci i sport / IZLOŽBA
19:30 – 20:00 h

Prezentacija vatrogasnih natjecateljskih vježbi / PREDSTAVLJANJE
18:00 – 20:00 h

Likovna radionica za djecu / RADIONICA
18:00 – 23:00 h

Što rade vatrogasci? / DRUŽENJE

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *