LAG Sjeverozapad organizirao terensku radionicu u Međimurju – Podizanje konkurentnosti vinogradara i vinara

Članovi Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad imali su prigodu u subotu, 17. veljače, na terenskoj radionici u Međimurju upoznati primjere dobre prakse u ponudi i prezentaciji lokalnih poljoprivrednih proizvoda te razmijeniti iskustva s vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i vinarija u gornjem Međimurju.
Terensku radionicu organizirala je Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad u okviru programa – Podizanje konkurentnosti vinogradara i vinara, pa je tridesetak zainteresiranih članova LAG-a ovom prigodom obišlo neke od najpoznatijih proizvođača vina u Međimurskoj županiji.
Tako su u vinskoj kući obitelji Turk u Vučetincu, koja uz vrhunska vina iz obiteljskih vinograda svojim gostima iz zemlje i inozemstva nudi i lokalne specijalitete te smještaj u ugodnom, domaćem ugođaju, imali prigodu upoznati ovo uspješno gospodarstvo koje su im predstavili domaćini – Josip i Vera Turk.
Dobrodošlicu u Međimurju članovima LAG-a Sjeverozapad zaželjeli su načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović i stručni suradnik u LAG-u Međimurski doli i bregi Ivan Sever, dok su Lokalnu akcijsku grupu – Sjeverozapad svojim domaćinima predstavili Marijan Škvarić, predsjednik LAG-a Sjeverozapad i Mario Željezić, voditelj ove akcijske grupe.
O dugoj, višestoljetnoj tradiciji proizvodnje vina u gornjem Međimurju, jednoj od naših najpoznatijih vinskih regija, članovima LAG-a Sjeverozapad govorio je David Štampar, mladi vinogradar koji je na obiteljskom imanju u Svetom Urbanu, uspješno spojio dugu obiteljsku tradiciju proizvodnje vrhunskih vina, bogato vinogradarsko znanje i inovativni marketing u prezentacije vina.
– Naši vinari posljednjih su godina učinili veliki iskorak. Imamo kvalitetne vinograde i grožđe, tlo, klimu i položaj, dugu tradiciju i iskustvo u proizvodnji vina, no da bismo išli ukorak s drugim vinskim regijama u Europi, moramo se usavršavati i usvajati nova znanja i suvremene metode u proizvodnji i plasmanu naših vina, posebice kroz stalno podizanje kvalitete i brendiranje naših vina te pogotovo autohtonih sorti, kakva je naš pušipel. Sve je više naših vinara koji razumiju ove trendove, pa kroz Društvo vinogradara i vinara Hortus Croatiae, odlično surađujemo, razmjenjujemo znanja i iskustva i nastojimo zaštititi naš interes – naglasio je David Štampar, predsjednik Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae, jedan u nizu mladih međimurskih vinara koji uspješno nastavlja dugu obiteljsku tradiciju u proizvodnji vina.
U vinskom podrumu obitelji Štampar članove LAG-a Sjeverozapad pozdravio je Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova i član Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi. Tom je prigodom posebno istaknuta sve bolja suradnja između dvije lokalne akcijske grupe u promicanju održivog ruralnog razvoja.
– Danas smo u ovom prekrasnom kraju mogli vidjeti kako valja spojiti tradiciju i moderne trendove. Vaše iskustvo, posebice u marketingu i povezivanju proizvođača, važno je i za naše članove, stoga vjerujem da će suradnja između članova naša dva LAG-a biti još intenzivnija – istaknuo je Marijan Škvarić na predavanju u vinskoj kući Štampar na Svetom Urbanu. Tom su prigodom domaćinima zahvalili i Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije, Božidar Novoselec, načelnik Općine Sračinec i Mario Klapša, zamjenik načelnika Općine Maruševec.
Autohtona jela međimurskog kraja članovima LAG-a Sjeverozapad predstavljena su u restoranu Potrti kotač u Jurovčaku, a tijekom ovog studijskog putovanja posjetili su i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Hažić u Jurovčaku, gdje im je predstavljena ponuda vina iz vinograda obitelji Hažić te proizvodnja voćnih sokova od jabuka iz njihovih voćnjaka.
– Uz sokove od jabuka, grožđa i aronije naš proizvodni asortiman obuhvaća svježe i sušene jabuke, jabučni ocat i čajeve te čips od jabuka. Svoju proizvodnju u najvećem dijelu prodajemo na svom OPG-u, a dio plasiramo Termama sveti Martin, čiji gosti sve više traže upravo domaće voćne sokove – rekla je Tatjana Hažić , koja je vođenje obiteljskog gospodarstva preuzela od roditelja, koji su taj posao pokrenuli početkom devedesetih godina.
Tijekom prezentacije posebno je istaknuta uspješna suradnja s Termama sveti Martin, koja je posljednjih godina, uz podršku Turističke zajednice Međimurske županije, snažan katalizator raznovrsne ponude i novih turističkih sadržaja u gornjem Međimurju.
– Na primjeru gornjeg Međimurja vidjeli smo kako je na autohtonoj tradiciji moguće osmisliti i ponuditi nove turističke proizvode te na proizvodnji domaće hrane i pića ostvariti novu, dodanu vrijednost i unaprijediti život u ruralnom prostoru. Vidjeli smo kako se primjerice, međimurski vinari udružuju i nastoje kroz zajednički nastup na svjetskom tržištu postići bolje rezultate i ići ukorak s nesmiljenom konkurencijom. Vidjeli smo veliki napredak u turističkoj ponudi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, zahvaljujući kojoj ostvaruju dodatne prihode tijekom cijele godine. Vjerujem da će naši članovi dio ovih iskustava moći uspješno primijeniti i na svojim gospodarstvima, u čemu će imati punu podršku Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad – naglasio je voditelj LAG-a Sjeverozapad Mario Željezić te dodao kako je ova terenska radionica održana u sklopu provedbe projekta – Podizanje konkurentnosti vinogradara i vinara Varaždinske županije, kojeg sufinancira Varaždinska županija s 5 tisuća kuna.
Rad LAG-a Sjeverozapad financiran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja (Udio sufinanciranja: 90% EU, 10% RH).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *