Izložba Vane Gaćine “Kod” i multimedijalni performans Nikoline Komljenović u Galerijskom centru

U četvrtak, 12.travnja s početkom u 19 sati u Galerijskom centru Varaždin (Uska 7) otvara se izložba VANE GAĆINE “Kod” , a u sklopu otvorenja održat će se i multimedijalni performans NIKOLINE KOMLJENOVIĆ.

KOD je interaktivna svjetlosno-zvučna instalacija u prostoru.

Dvanaest analogno bežičnih senzora zasnovanih na principu električne zavojnice stimuliraju rad i jačinu svjetlosti led dioda koje aktiviraju optičke senzora koji su digitalno povezani sa računalom sa ciljem kreiranja zvuka. Pomoću tako nastalog svijetla i zvuka, koristeći se općim zakonitostima uzajamnog djelovanja između tijela i sile, vizalizira se prikaz teorije crnih rupa prilikom apsorbiranja tvari – planete.

Promatrač približavanjem zavojnicama stvara energiju koja je potrebna za aktivaciju bljeska, odnosno led diode. Stalnom promjenom energije mijenja se jačina svjetlosti što optički senzori procesuiraju u zvučne promjene. Raspon amplitude kreće se na udaljenosti promatračeve ruke i zavojnica između 1 cm do 15 cm.

Multimedijalni performans (Trajanje 15-20min )

Unutar instalacije, izvođačica vrši digitalnu intervenciju na prostor sa svrhom prikazateorije crnih rupa prilikom apsorbiranja tvari – planete.

Okruženjem, koje je moguće preoblikovati, otvaramo mogućnost izgradnje novih struktura te estetiziranja funkcionalno neoblikovanih ambijenata. U performansu je zastupljena interaktivnost između izvođačice i audio vizualnog materijala (svijetlo, zvuk), pri čemu izvođačica ostvaruje kontrolu nad tehničkim dijelom izvedbe čime predstavljamo novi izvor estetike te ostvarujemo tzv. human/machine interface (čovjek/mašina međusklopova). Za razvoj interfejsa koristimo tehnologiju kao kreativni alat tako što razvijamo analogni senzorski sistem koji prati izvođača i kompjuter koji procesuira vizualne u zvučne promjene izazvane prisustvom i pokretom izvođača. KOD nastaje iz potrebe autorskog tima da nastavi i produbi istraživanja te eksperimente u sferi suvremene umjetnosti multimedijialnim spojem suvremenih izvođačkih tehnika i moderne tehnologije.

Autor projekta i instalacije: Vana Gaćina

Koregrafkinja i izvođačica: Nikolina Komljenović

Autor i programer zvuka: Miodrag Gladović-Mijo

Vana Gaćina
Završetkom slikarstva na ALU Zagreb, u želji za pokretanjem svojih slika otkrivam video umjetnost. Upisujem magisterij smjer video na ALU u Ljubljani, na kojem imam priliku upoznati se sa raznim mogućnostima koje nam može pružiti spoj umjetnosti i tehnologije. Počinjem sa radom na multimedijalnim instalacijama u kojima povezujem klasičnu umjetnost sa suvremenom tehnologijom. Glavni interes mi je istraživanje klasične forme te njeno reproduciranje pomoću analognih i digitalnih medija. Trenutno istražujem mogućnosti reproduciranja forme pomoću videa i zvuka. Prilikom tog procesa izrađujem instrumente koje u većini slučajeva povezujem s promatračem. Izlagala sam na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Članica sam HDLU-a i HZSU-a.
Nikolina Komljenović je izvedbena umjetnica. Svoj rad bazira na kretanju, pokretanju iz podsvijest, unutarnjim mehanizmima
pomoću kojih ulazi u interakciju s publikom. Samostalno i u suradnjama s drugim umjetnicima djeluje u području izvedbene i
likovne umjetnosti. Pedagoškim radom bavi se od 2008. godine.
Koordinatorica je udruge ekscena, članica Bacača sjenki, UPUH-a i HZSU-a te je studirala povijest umjetnosti komparativnu
književnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *