“Florijanovo” u znaku “Projekta Centrum Mundi 2017” u Ludbregu

Ove godine navršava se 20 godina od početka uspješne suradnje vatrogasnih organizacija ludbreške regije s kolegama iz Velike Britanije. Dugogodišnje prijateljstvo i stručna suradnja posebno su pojačani posljednjih godina donacijama vrlo uščuvanih navalnih vozila i prateće opreme, vrijednih više stotina tisuća kuna, DVD-ovima iz Svetog Đurđa, Malog Bukovca i Martijanca. Uz vatrogasnu tehniku, naši su vatrogasci zahvaljujući koodinatoru ove suradnje Stjepanu Kovačeku primili i britanski „know how“, odnosno sudjelovali u poučnim obukama u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj.
Inicijativa glede donacije podjednakih vozila preostalim središnjim DVD-ovima na području ludbreške regije ovih će dana također biti pretvorena u djelo. Naime, na sam međunarodni dan vatrogastva i blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, 4. svibnja, na područje ludbreške regije dolazi konvoj od 3 vozila s brojnom pratećom opremom. Tako dolazi novije navalno vozilo za DVD Veliki Bukovec, više od 30 godina „mlađe“ od postojećeg, s obzirom da je postojeće navalno vozilo proizvedeno daleke 1971. godine, a i dalje predstavlja temeljni stup vatrogasne tehnike u istoimenoj općini.
Posebno vrijedan „paket“ dolazi u DVD Ludbreg. Naime, ludbreška vatrogasna postrojba službeno pokriva područje vlastitog grada, no s druge strane jedina je uzdanica cijele regije kod nastanka težih prometnih nesreća, kako zbog posjedovanja hidrauličke opreme za spašavanje, tako i iskusnih osposobljenih članova. No, spomenuta oprema nema adekvatan smještaj, a nedostaje i podosta sprava, stoga će novije tehničko vozilo koje dogodine dolazi iz Nottinghama svakako oduševiti ne samo Ludbrežane, već i cijelu regiju. Nadalje, DVD Ludbreg će primiti i suvremeno podvozje marke MAN, već priređeno za uporabu u vatrogastvu, a kako bi se tijekom godine na istom izradila nova nadogradnja u obliku autocisterne.
Uvod u višednevni boravak britanskih vatrogasaca u Varaždinskoj županiji biti će prijem od strane gradonačelnika Ludbrega Dubravka Bilića, načelnika Općine Veliki Bukovec Zvonka Hlebara i čelnika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, kao i već tradicionalna odbojkaška utakmica između izabranih vrsta britanskog i hrvatskog vatrogastva (u Martijancu, 4. svibnja u 14 sati).
Svečana primopredaja spomenuta 2 vozila za DVD Ludbreg biti će upriličena ispred njihovog vatrogasnog doma u četvrtak, 4. svibnja, s početkom u 17 sati, nakon čega slijede mimohod, sveta misa i domjenak za sve nazočne u Slokovcu. Primopredaja trećeg odnosno navalnog vozila DVD-u Veliki Bukovec organizirati će se ispred tamošnjeg vatrogasnog doma u petak, 5. svibnja, s početkom u 18 sati.
Svakako valja istaknuti kako će spomenuta vozila i opremu dopremiti iskusni vatrogasni instruktori, uz planiranu trodnevnu obuku domaćih vatrogasaca na više lokacija u ludbreškoj regiji.
Svečani završetak „Projekta Centrum Mundi 2017“ organiziran je u Hrženici. U nedjelju, 7. svibnja, britanski će se vatrogasci zajedno s gostima iz Slovenije pridružiti Vatrogasnoj zajednici općine Sveti Đurđ u tradicionalnom programu koji uključuje okupljanje više od 100 vatrogasaca iz 6 DVD-ova koji djeluju u okviru Zajednice, mimohod ulicama Hrženice te svetu misu na otvorenom prostoru, pred kapelom svetog Florijana u središtu mjesta.
vatrogastvo.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *