Breznički Hum u React projektu – Edukacija i priprema migranata za život na zapadu

Intenzitet sudjelovanja u europrojektu React – Europa za građane ovaj je puta općini Breznički Hum osigurao četverodnevni boravak na zapadnoj obali Albanije. Drugi najveći grad poslije Tirane – Durres ili Drač kako ga nazivaju Slaveni, okupio je sudionike Projekta iz Švedske, Francuske, Italije, Grčke, Hrvatske i zemlje domaćina, s ciljem razmjene informacija i uvida u proces odgoja i obrazovanja maloljetnih migranata na njihovu putu prema obećanoj Europi. Općina Breznički Hum za ovu je priliku pripremila prezentaciju Integracije maloljetnih migranata u obrazovni sistem Republike Hrvatske čime je izazvala punu pozornost sudionika Projekta na tamošnjem Sveučilištu za vanjsku politiku Aleksander Moisiu, čemu su nazočili i studenti završne godine ovoga fakulteta.
– Kao predstavnici Hrvatske u ovom projektu zajedno sudjelujemo sa susjednom općinom Gornja Rijeka, predstavljajući male općine koje nisu izravno zahvaćene migrantskim valom – govori načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić i dodaje da se uključuju u takvu edukaciju kako bi u slučaju potrebe bili senzibilizrani i spremni promptno reagirati.
Na putu za Albaniju delegacija općine Breznički Hum prešla je južnu cestovnu trasu preko Dubrovnika i bokokotorskog zaljeva do odredišta luke Durres, a na putu natrag uzduž Republika Crne Gore i Bosne i Hercegovine te Republike Srpske kroz Podgoricu i Sarajevo, zaokruživši cestom više od 2 tisuće kilometara.
Slijedeće odredište sudionika ovoga europskog projekta švedski je grad Norkkoping nedaleko Stockholma, gdje će projektu React biti baza u rujnu ove godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *