Bogati program ovogodišnjeg 27. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi

Atraktivni „Slovenski dan“

  • 0
  • 126 views

Drugi festivalski dan 27. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, u subotu, 17. rujna, bio je u znaku Slovenije, zemlje – partnera ovogodišnjeg festivala čipke.
Gosti iz Slovenije u Lepoglavi su pripremili sadržajan i atraktivni program na kojem su predstavili svoju bogatu folklornu tradiciju, a gostima festivala ponudili su i tradicionalna jela slovenske kuhinje te vrhunska vina.
Već prijepodne u Lepoglavi je bilo vrlo živo, posebice na 14. Sajmu tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, na kojem je 18 izlagača, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i udruga, među kojima su bili i gosti iz Slovenije, predstavilo proizvode tradicijskog rukotvorstva, sokove i rakije te druge poljoprivredne proizvode.
Na priredbi – Okusi Hrvatske i Slovenije, u festivalskom šatoru na terasi restorana Ivančica, ponuđena su tradicionalna slovenska i jela lepoglavskog kraja, među kojima su bile i slovenska potica, bledske kremšnite ali i mlinčani kolač, te birana vina iz slovenskog Jeruzalema i Kaznionice u Lepoglavi.
Na Slovenskom danu, s atraktivnim programom publici su se predstavili članovi Gradske glazbe iz Kamnika, izvrsnog orkestra koji djeluje već 175 godina, uz koji su nastupile i mažoretkinje Društva kamniških mažoretkinja Veronika. U glazbenom programu nastupili su i članovi Folklorne skupine Ivanjkovci iz Ormoža te Limena glazba Ormož.
Uoči predstavljanja Republike Slovenije zahvalu Gradu Lepoglavi za ponuđeno partnerstvo na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke uputila je Tamara Plankar iz Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj.
Na Slovenskom danu predstavile su se i mlade slovenske flautistice, članice kvarteta flauti Inuaria, koje su u lepoglavskoj crkvi priredile dojmljiv koncert. Četiri glazbenice, studentice na ljubljanskoj Akademiji za glazbu – Lara Oblak, Katarina Kastelec, Nuša Dolinšek i Alja Boštjančić, izvele su djela Mozarta, Lhotke, McMichaela, Goloba i Casterede.

 

Glazbeni program na Slovenskom danu završio je koncertom poznatog slovenskog kantautora Zorana Predina, koji je na terasi restorana Ivančica nastupio s gitaristom Igorom Polakom. Ova dvojica sjajnih glazbenika, „ srebrnih pionira“ kako u šali sebe vole nazivati zbog sijedih vlasi, održali su pomalo sjetan, intimistički koncert na kojem su izveli neke od najpopularnijih Predinovih skladbi, od svevremenskog „Praslovana“ do novijih skladbi, kakve su „Čarape ispod sandala“ ili „Kosa boje srebra“, ali i skladbe Arsena Dedića, Bijelog dugmeta i Leonarda Cohena.
Posjetitelji festivala čipke u Lepoglavi atraktivne izložbe čipke u pavlinskom samostanu te izloške na sajmu tradicijskog rukotvorstva na dvorištu uz lepoglavsku crkvu, moći će razgledati i danas. Posljednjeg dana 27. Međunarodnog festivala čipke od 14 sati i 30 minuta bit će održan već tradicionalni, godišnji koncert Limene glazbe Lepoglava, s kojom će nastupiti i Puhači orkestar Alples iz slovenske općine Železniki te Narodna glazba TKD Ivanjkovci iz Ormoža, a trodnevni međunarodni festival čipke u Lepoglavi završit će tradicionalnim – Gradonačelnikovim gulašom.

CARNET i FOI prezentirali rezultate projekta e-Škole na Danu e-Škola u Varaždinu
Prev Post CARNET i FOI prezentirali rezultate projekta e-Škole na Danu e-Škola u Varaždinu
U Lepoglavi svečano otvoren 27. Međunarodni festival čipke
Next Post U Lepoglavi svečano otvoren 27. Međunarodni festival čipke
Related Posts

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *