U kripti crkve Svetog Nikole otvorena izložba u povodu obilježavanja 250 godina od prvog ukopa na Gradskom groblju u Varaždinu

  • 0
  • 419 views

Nakon ljetne stanke nastavlja se ciklus Srijeda u Muzeju, koji je započeo otvorenjem izložbe priređene u povodu obilježavanja 250 godina od prvog ukopa na Gradskom groblju u Varaždinu. Izložba, nastala u organizaciji Gradskog muzeja Varaždin, postavljena je u kripti župne crkve sv. Nikole, u prostoru dosad uglavnom nedostupnom i nepoznatom posjetiteljima. Na njoj se predstavlja građa varaždinskih baštinskih ustanova koja obuhvaća dokumente, planove i nacrte te fotografije i razglednice o nastanku i razvoju varaždinskoga groblja, kao i predmete vezane uz žalovanje i običaje sahranjivanja.

Izložba je koncipirana u nekoliko tematskih cjelina: Ukopi na nekadašnjim varaždinskim grobljima do početaka korištenja današnjega Gradskoga groblja, Od ideje o grobljanskom parku do današnjega groblja, Herman Haller i njegovi prethodnici i nasljednici, Zanimljivi krajobrazni dijelovi groblja te Običaji Varaždinaca kod sahranjivanja najmilijih. Autorica stručne koncepcije izložbe je muzejska savjetnica Spomenka Težak, a suradnici su kustosi Davor Kraš i Jelena Petković. Postav je likovno oblikovala arhitektica Dora Gorenak.

 

Izložba je postavljena za razgled do 7. listopada ove godine i besplatno se može razgledati od utorka do subote od 9 do 17 sati.

Prev Post Kod kanala rijeke Drave u Varaždinu muškarac pronašao ručnu bombu
Završna konferencija projekta „Čitanje na kotačima” – Bibliobusom knjiga bliža teško dostupnim područjima
Next Post Završna konferencija projekta „Čitanje na kotačima” – Bibliobusom knjiga bliža teško dostupnim područjima
Related Posts

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *