Ove subote 9. rujna tradicionalni susret povijesnih postrojbi u Varaždinu

  • 0
  • 338 views

Ove subote, 9. rujna 2023. godine, održat će se tradicionalni susret povijesnih postrojbi u Varaždinu.
Susret se održava povodom obilježavanja velike bitke koja se održala 11. rujna 1848. godine u neposrednoj okolici Varaždina, a povod je bilo oslobađanje Međimurja od mađarske okupacije. U vojsci od 55 tisuća vojnika sudjelovalo je i 527 pripadnika Varaždinske građanske garde.
Pozivu domaćina, Varaždinske građanske garde, odazvale su se postrojbe iz cijele Hrvatske i dvije iz inozemstva. Tako da na Susret dolaze:

Bjelovarski graničari – Husari 1756, Ban Gašpar Alapić, Gradska Straža Bakar, Gradska straža Požega, Počasna Sokolska garda Osijek, 10. satnija Ivanić grad, Karlovačka građanska garda, Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka straža, Društvo poljičana Sveti Jure – Priko, Samoborska narodna garda, Senjski uskoci, Serežani – stari graničari, Svetonedjeljska garda Petar II. Erdödy, Turopoljski banderij, Viteško alkarsko društvo Sinj, Zrinska garda Čakovec, Žumberački uskoci, Lička pukovnija Gospić, Hrvatski sokol Vinkovci, Burgergarde Ravensburg, 7. dragonerska Linz, Hajdučka družina Mijata Tomića – Tomislavgrad, Husarska garda Varaždin, Vitezovi Ivanovci Ivanec i Krapinski ilirci.

Također, tradicionalno u subotu u 12 h moći ćete čuti i pretposljednji glasni pucanj ove godine, a na ovaj poseban dan naš topnik bit će Najpurgar za 2023. godinu – Dominik Varović. Dominik studira glazbu i medije na Sveučilištu Sjever, vodi radionice bubnjeva u Društvu naša djeca Varaždin i radionice bubnjeva u Nedelišću, svira u različitim puhačkim orkestrima, a ove je godine pripremio bubnjarski ansambl Varaždinske građanske garde čiji ste prvi nastup mogli vidjeti na ovogodišnjem Špancirfestu. U taj je nastup uloženo mnogo truda, znanja i kreativnosti, a rezultat služi na čast ne samo Dominiku, već i cijeloj gardi. Hvala mu na tome i želimo mu puno uspjeha u daljnjem radu!

Vidimo se u subotu i na glasnom pucnju i na mimohodu koji će krenuti u 17 h.

Održano 15. državno natjecanje vatrogasne mladeži RH
Prev Post Održano 15. državno natjecanje vatrogasne mladeži RH
Doživite  profinjenost niti europskih čipaka
Next Post Doživite profinjenost niti europskih čipaka
Related Posts

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *