Što je sporno oko postavljanja spomen-ploče časnoj sestri koja je skončala u Jazovki?

  • 1
  • 1,912 views

Časna sestra Lipharda (Josipa) Horvat, naša je sugrađanka koja je trebala dobiti spomen-ploču na svojoj rodnoj kući u Ulici Ognjena Price 18, međutim na stranicama Župe sv. Nikole stoji kako gradonačelnik Neven Bosilj ne dozvoljava da se na ploči napiše da je “po nalogu komunističkog režima bačena u Jazovku” i zbog toga ne daje suglasnost da se ista postavi.

Sestra Lipharda (Josipa) Horvat, rođena je u Varaždinu 6. ožujka 1902. godine, od oca Ljudevita i majke Rozalije, rođ. Cafuta. Krštena je 9. ožujka 1902. u Župi sv. Nikole u Varaždinu, tada Zagrebačka nadbiskupija, a danas Varaždinska biskupija. U Družbu je stupila 1. prosinca 1926. godine. Privremene redovničke zavjete položila je 21. prosinca 1928., a doživotne 21. studenoga 1932. godine u Zagrebu. Bila je stručna švelja i radila je u bolnici za duševne bolesnike u Vrapču. U noći 15. svibnja 1945. došla je partizanska straža s naredbom vlasti da ustane i pođe s njima. Nije joj pomoglo ni obrazloženje da je medicinske usluge pružala i partizanskoj vojsci. Završila je svoj život u Jazovki u 43. godini života optužena kao državni neprijatelj, zajedno sa sestrama s kojima je radila.

Ove će nedjelje nakon večernje mise u 19:00 sati u crkvi sv.Nikole, koju će predvoditi umirovljeni biskup mons. Josip Mrzljak biti predstavljanje knjige “Naša klecala i baklje” prof. Nevenke Nekić iz Zagreba.

Knjiga govori o djelovanju, stradanju i mučeništvu redovnica Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog, čijoj družbi je pripadala i sestra Lipharda. To je Družba kojoj naš narod duguje veliku zahvalnost za njihov doprinos na mnogim područjima od neizmjerne važnosti za život Crkve i naroda. Doprinos, prije svega na području vjere i duhovnosti, zatim na planu zdravstva i školstva te zauzetosti za siromašne i napuštene.

Autorica knjige na poseban način prikazuje patnje sestara poslije Drugog svjetskog rata kada na vlast dolaze komunisti. Na toj misi uz biskupa Mrzljaka sudjelovat će i časne sestre milosrdnice.

Dječji vrtić Varaždin – Kozarčeva –  Zasadili Stablo generacije i Vremensku kapsulu
Prev Post Dječji vrtić Varaždin – Kozarčeva – Zasadili Stablo generacije i Vremensku kapsulu
Održana demonstracija gašenja požara otvorenog prostora sredstvom HYDREX
Next Post Održana demonstracija gašenja požara otvorenog prostora sredstvom HYDREX
Related Posts
Comment 1
  • tkosec@yahoo.com

    Bez komentara

    Reply
    June 21, 2023

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *