Od astme svakog dana premine tisuću osoba – svaki bolesnik treba personalizirani astma plan i naučiti na vrijeme prepoznavati simptome

Povodom Svjetskog dana astme, Hrvatsko torakalno društvo, sada već tradicionalno, okupilo je vodeće domaće stručnjake za liječenje astme, kako bi podijelili iskustva o jednoj od najčešćih kroničnih bolesti u odraslih i djece, koju je moguće uspješno staviti pod kontrolu

  • 0
  • 118 views

Podizanje svijesti o astmi kao kroničnoj, a ne akutnoj bolesti, od iznimne je važnosti, istaknuo je akademik Miroslav Samaržija na panel raspravi povodom obilježavanja Svjetskog dana astme, jer prema procjenama, u Hrvatskoj od astme boluje oko 200 tisuća osoba, a godišnje se zabilježi čak 12 tisuća novooboljelih. Upravo je iz tih razloga bitna pravovremena i točna dijagnoza, a potom i suradljivost pacijenta s liječnikom obiteljske medicine i specijalistom kako bi se definirala optimalna terapija, ustvrdili su stručnjaci.
Da precizna dijagnostika astme ponekad nije lak zadatak, a pravovremena dijagnoza je ključna za uspješnost liječenja, navodi prim. dr. sc. Jelena Ostojić, spec. internist i pulmolog i dodaje kako se simptomi astme često zanemaruju i pripisuju alergijama. Nakon postavljene dijagnoze potrebno je redovito i strpljivo uzimati propisanu terapiju, čime se simptomi astme svode na minimum ili u potpunosti nestaju, složni su stručnjaci.
„Oboljeli od kroničnih bolesti, među kojima prednjači astma, skloni su odmah nakon inicijalnog poboljšanja izostaviti terapiju ili tu terapiju uzimati neredovito“, naglašava prof. dr. sc. Neven Tudorić, dr. med., spec. internist, subspec. pulmolog i alergolog, čime se oboljelima smanjuje mogućnost kontrole bolesti. Nažalost, iako je riječ o visoko kontrolabilnoj bolesti, smrtnost je i dalje veoma visoka te, prema Global Asthma Reportu, u svijetu čak tisuću ljudi dnevno izgubi život zbog astme. Upravo zato, važna je edukacija, naglašava Radovan Zrilić, dr. med., spec. internist, subspec. pulmologije „da oboljeli redovito uzimaju propisanu terapiju, jer je astma kronična bolest koja zahtjeva trajno liječenje, a smrtnost tada postaje minimalna“.
„S pacijentima je nužno izraditi personalizirani astma plan, naučiti ih kako živjeti s astmom i na vrijeme prepoznati pogoršanja bolesti te što znači uzimati redovito terapiju“, zaključuje prim. dr. sc. Andrea Vukić Dugac, dr. med., spec. internist, subspec. pulmologije, jer kvalitetna suradnja i edukacija dovodi do uspješne kontrole, a oboljeli tada s astmom mogu živjeti bez prepreka. Dodaje kako većina oboljelih od astme ima blagu ili srednje tešku astmu, za koje su dostupne moderne i kvalitetne terapije, dok manja skupina bolesnika ima tešku astmu, za koje je od iznimne važnosti upravo dostupnost biološke terapije, neovisno u kojem dijelu Hrvatske žive. Takvih je bolesnika u Hrvatskoj između jedne i dvije tisuće, navodi prof. dr. sc. Neven Tudorić, dr. med., spec. internist, subspec. pulmolog i alergolog, a dijagnoza teške astme postavlja se nakon što se utvrdi da oboljeli i dalje ima teške simptome, unatoč točno postavljenom tipu bolesti, korištenju adekvatne terapije i bez okidača astme u okruženju.
Povod okupljanju stručnjaka bio je Svjetski dan astme, koji se ove godine obilježava na temu dostupnosti terapije svim oboljelima od astme čime se želi skrenuti pažnja na nejednakosti u dostupnosti terapije, skrbi i liječenju astme, što je jedan od ciljeva i Udruge oboljelih od astme i KOPB-a Udah života, naglasila je medicinska sestra Ivana Rubil, ujedno i tajnica Udruge, i pozvala sve oboljele od tih respiratornih bolesti da se pridruže Udruzi te potraže dodatnu edukaciju i psihološku pomoć jer je u liječenju astme odgovornost i na oboljelome.
Na samome kraju, stručnjaci zaključuju da je uvijek potrebno raditi na podizanju svijesti kod oboljelih od astme, kako bi razumjeli da iako je riječ o doživotnoj bolesti, nijedna razina simptoma nije prihvatljiva, a oboljeli mogu živjeti kvalitetan život, bez ograničenja.
Kampanji se stoga ove godine pridružila i umjetnica Tisja Kljaković Braić, čiji “Oni” ovoga puta prikazuju svakodnevicu jedne astmatične obitelji.
Cjelokupnu snimku stručne tribine pogledajte na stranicama Zaklade „Hrvatska kuća disanja“, a javno-zdravstvenu kampanju možete pratiti i putem službene Facebook stranice Astma, što je to?

Hrvatsko torakalno društvo Toraks okuplja pulmologe, onkologe, interniste, citologe, torakalne kirurge, radiologe, bazične znanstvenike, liječnike obiteljske medicine te medicinske sestre koje skrbe o oboljelima od plućnih bolesti iz cijele Hrvatske kao i udruge bolesnika.
Hrvatsko pulmološko društvo stručno je društvo Hrvatskog liječničkog zbora, koje već 75 godina okuplja stručnjake s područja pulmologije i omogućuje razmjenu stručnih iskustava. Svi redoviti članovi Društva su i članovi Europskog respiratornog društva.
Zaklada Hrvatska kuća disanja djeluje s ciljem informiranja i educiranja građana o sprječivosti bolesti dišnog sustava i važnosti njihove aktivne uloge u prevenciji odnosno ranom prepoznavanju, uklanjanju i pravovremenom uključivanju u liječenje i suzbijanje čimbenika rizika, a posebno o važnosti prestanka pušenja.
Udruga oboljelih od astme i KOPB-a Udah života osnovana je u listopadu 2021. u cilju promicanja, razvitka i unapređenja znanja o astmi i kroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti (KOPB-u), kao i stvaranja uvjeta za što kvalitetniji život oboljelih.
Udruga za pomoć oboljelima od raka pluća Jedra osnovana je 2007. inicijativom bolesnika, članova njihovih obitelji i medicinskih djelatnika koji se svakodnevno susreću s ovom bolesti.
AstraZeneca je globalna inovativna biofarmaceutska tvrtka koja ima ključni doprinos u otkrivanju, razvoju i komercijalizaciji inovativnih lijekova u važnim područjima zdravstvene zaštite, onkologiji, području liječenja respiratornih bolesti te u području kardiometaboličkih bolesti.

 

Otvorene su prijave za 25. izdanje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”
Prev Post Otvorene su prijave za 25. izdanje Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”
Otvorene su prijave za Zagreb Advent Run 2023.
Next Post Otvorene su prijave za Zagreb Advent Run 2023.
Related Posts

Leave a Comment:

Your email address will not be published. Required fields are marked *