Projekt „Domaći plac“

Projekt – Domaći plac, dio je većeg projekta kojega već nekoliko godina pripremaju Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad i Lokalna akcijska grupa Izvor, u okviru programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske – Podmjere 19.3., po LEADER principu.
Ove dvije lokalne akcijske grupe, koje djeluju na području 22 jedinice lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji, na kojem živi gotovo 140 tisuća stanovnika, do sada su kroz mjere Ruralnog razvoja uložile više od 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava na svom području, kako bi potaknule njihovu konkurentnost i unaprijedile poljoprivrednu proizvodnju na malim poljoprivrednim gospodarstvima.
Da bi malim poljoprivrednim proizvođačima osigurali lakši plasman njihovih poljoprivrednih proizvoda, a stanovnicima nove velike gradske četvrti, u kojoj živi puno obitelji s malom djecom, omogućili lakšu dostupnost zdrave, domaće proizvedene hrane, u ovoj fazi provedbe projekta, ovi LAG-ovi započeli su izgradnju zelene mini tržnice, kao jedine lokalne akcijske grupe u našoj zemlji koje su pokrenule ovakav projekt kojim se lokalnim poljoprivrednim proizvođačima osigurava novi kanal za plasman njihovih proizvoda.
LAG Sjeverozapad, kao nositelj projekta, i LAG Izvor, prošle su godine zatražili od Grada Varaždina da predloži lokaciju na kojoj bi se uredila zelena mini tržnica, a Gradsko vijeće Grada Varaždina donijelo je i odluku o dodjeli prava građenja LAG-ovima Sjeverozapad i Izvor na lokaciji u POS naselju u Jalkovečkoj ulici, uz financijsku naknadu od 35.000 kuna. Nakon ovih odluka LAG Sjeverozapad je dao izraditi potrebnu tehničku dokumentaciju, uvažavajući sve zakonske propise i norme.
Stoga je projektom predviđeno da nova tržnica bude uređena na malom prostoru te da njena nadstrešnica upija buku, kako bi se na minimum sveo njen mogući neželjeni učinak na stanare koji žive u njenoj blizini. Tržnica će biti izgrađena od prirodnih materijala – kamena i drva, kako bi se potpuno uklopila u prostor i dala mu dodatnu atraktivnost u smislu javnih sadržaja.
Posebno valja napomenuti da će na tržnici istovremeno moći svoje poljoprivredne proizvode prodavati samo 12 prodavača, pa nikako ne možemo govoriti o problemima s dostavom, bukom, onečišćenjem ili gužvom na tom prostoru.
Osim toga, mali plac neće raditi vikendom, već isključivo radnim danima poslijepodne, kako bi se zaposlenim stanovnicima četvrti olakšalo da im svježi, domaći prehrambeni proizvodi budu dostupni samo nekoliko sati nakon što su ubrani na poljoprivrednim gospodarstvima u okolici Varaždina.

leave a reply