Obilježavanje 25. obljetnice VRO “Bljesak” u Općini Petrijanec

U okolnostima koje je uvjetovala pandemija koronavirusa svi se prilagođavamo i pokušavamo funkcionirati što je moguće bolje te se pridržavati odluka stožera kako nacionalnog tako županijskog i onih općinskih.

Ukratko, 25. obljetnica VRO „Bljesak“ bila je obilježena sukladno situaciji oko koronapandemije.

Povodom obilježavanja 25. obljetnice VRO „Bljesak“ u organizaciji UDVDR-a Kluba Petrijanec zapaljeni su lampioni i položen je vijenac kao sjećanje na „Bljesak“. UDVDR Klub Petrijanec i Općina Petrijanec na čelu sa načelnikom Željkom Posavecom zajednički su izrazili vječnu zahvalu svim poginulih i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata.

Da se prisjetimo, vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom A3. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije „Otkos 10“ iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije u kojoj je svoj veliki doprinos dao i nemali broj hrvatskih branitelja iz Međimurja. Potpuno oslobađanje zapadne Slavonije u zimu 1991. spriječilo je potpisivanje Sarajevskog primirja i dolazak mirovnih snaga UN-a. VRO „Bljesak“ pokazala je da su Oružane snage RH spremne i sposobne same osloboditi svoj okupirani teritorij.

Obzirom na specifične okolnosti u kojima se nalazimo uslijed epidemije, poručujemo svima da ostanu doma.

leave a reply