Vatrogasci iz “centra svijeta” djeluju globalno

Udruga za promicanje sigurnosti, ekologije i zdravog života, sa sjedištem u Varaždinu, uspješno je privela kraju terenske aktivnosti u okviru međunarodnog projekta “Cool Rescue Ride”, provedenog pod okriljem Saveza Alpe-Jadran.
Njegova provedba završila je trodnevnim stručnim skupom održanim 14.-16. veljače 2020. u slovenskoj Panonskoj Vasi kod Lendave i austrijskom Pinkafeldu u Gradišću, uz sudjelovanje istaknutih pripadnika vatrogasnih dužnosnika iz Austrije, Slovenije i Hrvatske.

U okviru projekta analizirani su primjeri provedbe obuke glede upravljanja vozilima žurnih službi na siguran način, u što su uključeni pripadnici vatrogastva, gorske službe spašavanja, hitne medicinske službe, Crvenog križa i sličnih organizacija. Oni bi se temeljem rezultata ovog projekta trebali dodatno obučavati za sigurnu vožnju u stresnim odnosno opasnim situacijama, u skladu s dubinskom analizom dosadašnjih iskustava glede smislu prometnih nezgoda u kojima su sudjelovali vozači žurnih službi.

Voditelj odnosno idejni začetnik projekta bio je Stjepan Kovaček, predsjednik Udruge za promicanje sigurnosti, ekologije i zdravog života iz Varaždina, uz kojeg su u stručnom skupu u Sloveniji i Austriji sudjelovali predstavnici Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Vatrogasne zajednice grada Ludbrega i Vatrogasne zajednice općine Maruševec i Autoškole Crnković iz Varaždina. Koordinator slovenskog tima bila je Marija Kunstelj, članica PGD-a Šinkov Turn zadužena za EU projekte, dok je austrijski tim predvodio dr. Michael Halwachs, zapovjednik područja u okviru vatrogastva grada Pinkafelda.

Uz radionice u ugodnom ambijentu turističkog naselja Panonska Vas, sudionici projekta imali su priliku upoznati izvrstan primjer privlačenja sredstava iz fondova Europske unije, posjetivši Općinu Velika Polana. Njezin načelnik Damijan Jaklin, ujedno zapovjednik općinske vatrogasne zajednice, nazočnima je pojasnio idejne pretpostavke projekata putem kojih je općina od 1400 stanovnika privukla preko 20 milijuna eura iz europskih fondova, uključujući izgradnju novog vatrogasnog doma.

Čelnici vatrogastva gradišćanskog grada Pinkafelda oduševili su nazočne predstavljanjem svog novog vatrogasnog doma, otvorenog pred 3 mjeseca, ukupne vrijednosti od 4 milijuna eura, kao i bogatog voznog parka kojem mogu zavidjeti i brojne profesionalne vatrogasne postrojbe. Sudionici projekta iz Hrvatske i Slovenije imali su priliku voziti najnovija specijalna vatrogasna vozila, upoznavši protokol za dobivanje statusa vatrogasca-vozača u Austriji.

U završnom dijelu programa upriličen je prigodan posjet Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Stinatz (hrv. Stinjaki) u austrijskom Gradišću, čije redove u najvećoj mjeri čine pripadnici ovdje brojne hrvatske nacionalne manjine. Njihova predanost očuvanju nacionalnog identiteta, kao i humanoj zadaći pomaganja unesrećenima, doista zadivljuje i predstavlja primjer uzornog pristupa pozitivnim društvenim vrijednostima.

Udruga koja stoji iza ovog projekta rezultate istog koristiti će za što kvalitetniju pripremu europskog projekta vezanog uz izradu protokola i pratećih pomagala vezanih uz obuku vozača žurnih službi za vožnju na siguran način. Velika potpora u tom je pogledu već iskazana od čelnika Međunarodnog udruženja vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF-a), čije formalno pismo potpore dolazi vrlo skoro, a u projekt će biti uključene i neke druge europske zemlje.

 

 

 

leave a reply