Provedena preventivno represivna akcija Pješaci i biciklisti u prometu

Vozači bicikla i pješaci spadaju u najranjiviju skupinu sudionika u prometu. Tijekom 2019 godine na području Postaje prometne policije Varaždin dogodilo se 35 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikla i 24 prometne nesreće u kojima su sudjelovali pješaci. Osim zadobivanja ozljeda, u jednoj prometnoj nesreći vozač bicikla je smrtno stradao.
Izvršenim očevidima prometnih nesreća utvrđeno je da, vozači bicikla često u noćnim uvjetima nisu koristili svijetlo na biciklu, niti su bili na bilo koji drugi način osvijetljeni, a ista situacija utvrđena je i kod prometnih nesreća s pješacima, kada isti u noćnim uvjetima nisu bili označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Također je utvrđeno da kolnik prelaze van obilježenog pješačkog prijelaza.
S ciljem smanjenja prometnih nesreća u kojima sudjeluje navedena kategorija sudionika, jučer 8. siječnja od 6 do 9 sati i od 18 do 22 sata, policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin proveli su preventivno-represivne aktivnosti prema vozačima bicikla i pješacima, kao i prema vozačima motornih vozila koji ne propuštaju pješake preko obilježenim pješačkih prijelaza.
Tijekom akcije je utvrđeno 7 prekršaja počinjenih od strane pješaka i to najčešće prelaženje kolnika van obilježenog pješačkog prijelaza, te 21 prekršaj koji su počinili vozači bicikla.
Tijekom akcije sudionicima su policijski službenici dijelili edukativno promotivni letak „Poštujući propise uvijek stižem“ i „Biciklisti oprez“.

leave a reply