Odgovornost vozača prilikom prometnih nesreća

Analizom događaja prometnih nesreća za nekoliko prethodnih mjeseci na području Postaje prometne policije Varaždin utvrđeno je da su sve češća napuštanja mjesta događaja prometnih nesreća od strane vozača. Smatra se da je jedan od razloga sigurno i vožnja pod utjecajem alkohola iz koje slijedi bojazan od privremenog oduzimanja vozačke dozvole.
Također je utvrđeno da su policijski službenici u više od 90 posto slučaja pronašli počinitelja.

Biti vozač i sudjelovati u prometu znači prihvatiti prometna pravila, ali i kulturno, tolerantno i odgovorno ponašanje na cesti. Sudjelovanjem u prometu, naročito kao vozač motornog vozila postoji i određeni rizik od događanja neželjenih posljedica, odnosno prometnih nesreća.

I sama riječ „nesreća“ govori da se radi o događaju koji nije izazvan namjerom, koji se dogodio iznenada na nepredvidivom mjestu i vremenu. Upravo iz tog razloga ne postoji razlog savjesnih i odgovornih vozača da nakon neželjenog događaja napuštaju mjesto prometne nesreće, već da ostanu kod takvog događaja, otklone nove opasnosti koje mogu nastati, razmijene potrebne podatke, a prije svega je potrebno poduzeti sve mjere u pružanju prve pomoći kod ozlijeđenih osoba.

Ovom priliko želimo naglasiti, da je zbog napuštanja mjesta događaja prometne nesreće prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama RH, propisana novčana kazna u iznosu do 20.000,00 kuna kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju do 12 mjeseci, ili kazna zatvora do 60 dana.
Apeliramo na sve sudionike u prometu ukoliko sudjeluju u prometnoj nesreći u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta, da uklone vozila s kolnika ukoliko je to moguće, da omoguće nesmetano odvijanje prometa, popune i potpišu Europsko izviješće o nesreći ili na drugi način razmijene osobne podatke i podatke o vozilima.

U slučajevima prometne nesreće s materijalnom štetom kada na mjestu nesreće nema vlasnika, vozač koji je prouzrokovao neželjeni događaj, dužan je vlasniku oštećenog vozila ili druge oštećene stvari ostaviti svoje podatke.

Napuštanjem mjesta događaja u slučaju prometnih nesreća u kojima ima ozlijeđenih osoba, osim prekršajne sankcije predviđena je i kazna zatvora, a ne treba ni napominjati da ostankom na mjestu događaja i poduzimanjem mjera koje su u njegovoj moći, otklanjanje novih opasnosti, te pružanjem pomoći i obavještavanjem hitnih službi takav vozač može spasiti nečiji život.

leave a reply