Proslava 70. obljetnice Knjižničarskog društva Varaždinske županije

Prije 70 godina, točnije 1949. godine, ravnateljica tadašnje varaždinske gradske knjižnice gospođa Vanda Milčetić pokrenula je stručno okupljanje knjižničara s namjerom organiziranja stručne suradnje i usavršavanja. U ovih 70 godina pisalo se i o knjižničarima i o mnogočemu što oni rade, no neke su stvari zaslužile i više medijskog prostora (kao npr. to da su ovdje stasali i neki zavičajni knjižničari važni u okviru hrvatskoga knjižničarstva, poput Matije Smodeka).
Uz dozvolu obitelji Vande Milčetić, Knjižničarsko društvo Varaždinske županije (KDVŽ) ustanovilo je i nagradu koja će se od iduće godine na godišnjim skupštinama KDVŽ-a dodjeljivati knjižničarima s našeg područja koji su uvjete za dodjeljivanje nagrade stekli posebnim zalaganjem u svom radu.
Nevelika knjižničarska populacija naše županije odlučila je ovu veliku godišnjicu proslaviti te Vas pozivamo da nam se u tome pridružite i podržite nas.
O povijesti KDVŽ-a i o aktualnoj situaciji u knjižničarskoj profesiji saznat ćemo mnogo iz predavanja eminentnih stručnjaka najavljenih u programu Okruglog stola.
Dodatne korisne informacije o našem Društvu mogu se naći na stranicama KDVŽ-a (KDVŽ). Posebno bismo istakli naš elektronski časopis Kontekst, čiji je jubilarni peti broj također nedavno izašao (Kontekst 5). Osim toga ove godine izdana je prigodna brošura o radu našeg društva. Dostupno je e-izdanje, a tiskano izdanje bit će moguće pogledati na samoj svečanosti proslave 70. obljetnice (Tragovi). Tom prigodom bit će predstavljena oba izdanja.

Svečanost proslave 70. obljetnice utemeljenja Knjižničarskog društva Varaždinske županije i Okrugli stol pod nazivom Knjižničarska društva – nositelji stručnog razvoja: u povodu 70. obljetnice Knjižničarskog društva Varaždinske županije održat će se u

petak 13. prosinca 2019. s početkom u 10,00h

u Studijskoj čitaonici Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin.
Plan skupa:
10.00 Otvorenje skupa
10.30 Kulturno-umjetnički program polaznika Prve gimnazije Varaždin
10.45 Okrugli stol:

1. Hrvatsko knjižničarsko društvo: povijest, ustroj, značenje regionalnih Društava (dr. sc. Dijana Machala, predsjednica HKD-a)
2. Knjižničarsko društvo – platforma za cjeloživotno učenje i usavršavanje (dr. sc. Ana Barbarić, izv. prof. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu)
3. Zagovaranje knjižnica i knjižničarstva kroz regionalna strukovna udruženja (mr. sc. Miroslav Katić, predsjednik Društva bibliotekara Karlovačke županije, 1. potpredsjednik HKD-a)
4. Knjižničarsko društvo Varaždinske županije – nekad i danas (Irena Gotal, dipl. bibliotekar, predsjednica KDVŽ-a)
5. Prezentacija izdanja KDVŽ-a – „Tragovi“ Jasminke Štimac (izdanje povodom 70. obljetnice KDVŽ-a) i 5. broj Konteksta (Draženka Stančić, dipl. bibliotekar, sveučilišna specijalistica za odnose s javnošću, voditeljica ŽSV školskih knjižničara Varaždinske županije)
12.00 Predah uz zakusku (trenutak kada nam se pridružuju nagrađeni učenici s mentorima)

12,30 Natječaj „Volim knjižnicu“ – otvorenje virtualne izložbe i podjela nagrada sudionicima natječaja te zahvalnica članovima Prosudbenog povjerenstva (Jasminka Horvatić-Bedenik, dipl. bibliotekar, predsjednica Prosudbenog povjerenstva)

13,00 Zaključci i zatvaranje skupa (uz slavljeničku tortu)

leave a reply