Dani Martinja

Predstojećeg vikenda, kao i  početkom slijedećeg tjedna, na našim se cestama očekuje  povećani broj sudionika u prometu, pa tako i onih koji će slaveći narodni običaj krštenja mošta „Martinja“ konzumirati alkohol i nakon toga upravljati vozilima u prometu na cesti.
Vezano uz navedeno, policijski će službenici na području cijele Policijske uprave pojačano nadzirati promet na cestama, posebno na mjestima na kojima su se događale teže prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.
Analizom prometnih nesreća, utvrđeno je da je i nadalje vožnja pod utjecajem alkohola jedan od glavnih uzroka nesreća, a naročito je taj problem izražen u vrijeme noćnih sati vikendom, kada se kao počinitelji prometnih nesreća u pravilu pojavljuju mladi vozači.
U prvih deset mjeseci ove godine, na području Policijske uprave varaždinske dogodilo se ukupno 776 prometnih nesreća u kojima je 175 sudionika bilo pod utjecajem alkohola.
Za prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, ovisno o utvrđenoj koncentraciji alkohola, vozača se može kazniti novčanom kaznom u iznosu od 700 do 20 000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana, izriče mu se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima određene kategorije u trajanju do 12 mjeseci, te mu se u evidenciju upisuje do šest negativnih prekršajnih bodova.
Također napominjemo da je za mlade vozače, propisano upravljanje motornim vozilom bez utjecaja alkohola u krvi, dok je za vozače bicikla za upravljanje pod utjecajem alkohola predviđena samo novčana kazna u iznosu od 500 kuna.
Zbog svega navedenog, radi zaštite svih sudionika u prometu, molimo vozače da u vrijeme proslave Martinja ne započinju upravljanje vozilima, ako su prethodno konzumirali alkohol, već da upravljanje vozilom odgode do otriježnjenja ili za vožnju angažiraju vozače koji nisu konzumirali alkoholna pića.

leave a reply