Prijavite zračne puške nadležnoj policijskoj postaji do 1.11.2019.

Ponovno obavještavamo sve građane koji posjeduju zračnu pušku kalibra 4,5 mm da je odredbama Zakona propisano da sve zračno oružje (dakle i zračno oružje kalibra 4,5 izlazne brzine zrna do 200 m/s) postaje oružje „C“ kategorije za koje je propisana ZAKONSKA OBVEZA PRIJAVLJIVANJA NADLEŽNOJ POLICIJSKOJ POSTAJI U ROKU OD 8 DANA OD DANA NABAVE.
Dakle, dok kupite zračnu pušku ili pištolj, bilo kod ovlaštenog trgovca ili od fizičke osobe dužni ste ga prijaviti u nadležnoj policijskoj postaji u roku od 8 dana.
Isto tako, ukoliko već posjedujete takvo oružje, a kupili ste ga prije 01.11.2018. godine, krajnji rok za prijavu takvog oružja je 01.11.2019. godine.
Sve oružje i streljivo kategorije „C“, dakle i zračne puške i pištolji, moraju se čuvati u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva, zaključani u ormaru od čvrstog materijala, sefu ili sličnom spremištu koje neovlaštene osobe ne mogu otvoriti alatom uobičajene uporabe.
Za nepridržavanje gore opisanih zakonskih obveza propisane su velike novčane kazne za fizičke osobe koje se kreću u rasponu od 1.000,00 do 40.000,00 kuna.

Također Vas podsjećamo kako je i dalje na snazi operativna akcija „Manje oružja, manje tragedija“ u sklopu koje možete u bilo koje vrijeme putem telefonske linije 192 pozvati policijske službenike koji će bez pokretanja bilo kakvog postupka dragovoljno predati oružje, streljivo ili eksplozivna sredstva.
Za zračno oružje kalibra 5,5 mm je obveza prijavljivanja bila i ranije tako da se zakon u tom dijelu nije mijenjao. Za sva dodatna pitanja možete se obratiti policiji na tel. 192 ili Odjelu za upravne poslove na broj 372-107.

leave a reply