Ružičasti listopad u Kostanjskom Štaglju

Matej Meštrović, Snježana i Dragan Rucner razveselili onkološke bolesnike

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Udruga Štagalj za promicanje kulture i umjetnosti i Hrvatska liga protiv raka u prigodi Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke razveselili su onkološke bolesnike druženjem uz bogat umjetnički program. Ovom prilikom udruga Štagalj ujedno je obilježila 25 godina djelovanja i deset godina od osnutka, ali i deset godina suradnje s Hrvatskom ligom protiv raka.

U večeri ispunjenoj emocijama, koncert Mateja Meštrovića, Snježane i Dragana Rucnera posebno je razveselio okupljene. Slavko Juraga, Marko Torjanac i Luka Dragić vrhunski su odigrali predstavu Planet Arta Velika zvjerka prema predlošku Rogera Rueffa, a u režiji Slavice Knežević. Željko Krznarić pročitao je najljepše stihove svojih pjesama dok je Dramski umjetnik Kruno Šarić izrekao poruku koju je njegov prijatelj, vukovarski branitelj Darko Dombaj napisao za svoju tada osmogodišnju kći. Domaćica susreta i predsjednica udruge Štagalj Mirjana Sačer Bobanac pročitala je pjesmu Pastel, tiskanu na programskom listiću. Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga recitirao je nezaobilaznoga A.B.Šimića. U posebnoj prigodi u ime Lige uručio je zahvalnice Udruzi Štagalj i gospođi Mirjani te njenom životnom partneru Davorinu Supeku za desetogodišnju suradnju na provedbi art- terapije u kojoj je višekratno sudjelovala i Snježana Rucner, ujedno educirana muziko-terapeutkinja.

Okupljene je prigodnom riječju pozdravio zamjenik načelnika Općine Dubrava Ante Grizelj. Marko Torjanac je istaknuo ljepotu i posebnost kazališnog doživljaja, a Jura Gašparac, lovac na umjetnine, istaknuo je kako će mu ovaj doživljaj ostati u trajnom sjećanju.

Prijateljski susreti u štaglju počeli su još 1994. dolaskom Mirjane i Davorina u selo Kostanj u općini Dubrava, nedaleko od Vrbovca i fascinacijom zapuštenim imanjem kojim je dominirao stari štagalj. Ljepota i izvornost prirode pozivali su prijatelje koji su se odreda zaljubljivali u selo, radujući se novim susretima. Bez velikih priprema svatko je svojim dolaskom donosio u štagalj dio svoje osobnosti, poželjevši je podijeliti s prijateljima. Uključivanjem bračnog i liječničkog para Eljuga, kojima se svidjela ideja isprepletanja različitih umjetnosti, ali i mogućnost njihova terapijskog učinka, počeli su pozivati i svoje oboljele kao i izliječene pacijente. Nastajala su prijateljstva u kojima je art terapija počela ostvarivati svoje ciljeve. Proteklo desetljeće tako su u Štaglju održana hvalevrijedna umjetničko glazbena druženja i događaji, a ovaj, obljetnički listopad obilježen je s posebnom radošću.

leave a reply