Najavljen Kliker festival

Zick Zack Puff / Cie Mafalda / Zürich 25.11.2013

Kako bi i ove godine motivirali djecu i mlade na ples i istraživanje, ekipa okupljena u VRUM organizaciju pripremila je fantastičan 6-o dnevni program objedinjen u jedinstvenom KLIKER FESTIVALU.
Ovogodišnje izdanje festivala ponovno okuplja 3 grada – Varaždin, Rijeku i Zagreb te nudi niz sadržaja pomno raspoređenih za djecu uzrasta od 3 do 14 i više godina. Neki od ciljeva Kliker festivala su nasmijati i razigrati te educirati mališane.
4. izdanje upoznat će publiku i pratnju s aktualnim trendovima u kazalištu i plesu za djecu i mlade iz čitave Europe.
Okupit će se brojni stručnjaci, pedagozi i edukatori, a bit će izvedeno ukupno 7 predstava iz 7 različitih zemalja. Uz domaćina, Hrvatsku, predstavit će se gosti iz Njemačke, Austrije, Italije, Švicarske, Slovenije i Francuske.
Podršku ovogodišnjem festivalu dao je i Grad Varaždin, a zamjenica gradonačelnika, Sandra Malenica, istaknula je kako je važno da Varaždin ima ovakve sadržaje koji omogućavaju mladima da se izraze, spoje i istražuju ne samo svoje plesne i umjetničke kapacitete, već i pomalo neistraženu infrastrukturu našeg grada.
Grad Varaždin ove godine subvencionira festival pa će tako varaždinski osnovnoškolci predstave u sklopu Kliker
festivala gledati besplatno. Za sve ostale, ulaznice su dostupne po cijeni od 20 kuna i mogu se kupiti na blagajni HNK ili rezervirati na production@vrum.hr.
Sve počinje 14. listopada, premijerom plesne predstave ‘Sinovi’, a riječ je o koprodukciji Hrvatske i Austrije. Izvedba je zakazana za 18 sati na Velikoj sceni HNK Varaždin, koji je od samih početaka partner festivala.
Sat vremena kasnije, u Koncertnoj dvorani, bit će izveden koncert udaraljkaša Glazbene škole iz Varaždina, pod vodstvom prof. Stanislava Muškinje.
Da je ovo festival koji spaja zemlje i kulturu, posvjedočio je i ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Ivan Mesek, koji je izrazio zadovoljstvo što će se u muzejskom prostoru u sklopu programa MIŠ – Muzej i škola, održati prezentacija regionalne suradničke platforme GENERATOR.
U fokusu će biti rad s mladima pa će se organizirati i pop up radionice u školama simbolično nazvane No work and just play, a tu je i tribina, koja se organizira u suradnji sa projektom Varaždin – European Youth Capital 2022. Tema tribine bit će ‘Uloga kazališta u životu mladih’ i bit će održana predzadnjeg dana festivala u 18 sati u Klubu Europa media.
Organizatorica, umjetnička voditeljica organizacije VRUM, Sanja Tropp Frühwald, zahvaljuje svim obrazovnim i kulturnim institucijama te Gradu Varaždinu i Gradskom muzeju Varaždin na suradnji i prepoznavanju potencijala ne samo Kliker festivala, već i svih uključenih u ovaj nadasve kompleksan projekt. Valja spomenuti i podršku Francuskog
instituta te predstavu na otvorenom, u Šetalištu Vatroslava Jagića, koja će biti izvedena 15.10. u prijepodnevnim satima.
Poruka koju želi poslati Frühwald sa suradnicima jest: Dovoljan je jedan mali klik da se dogode promjene, stoga dođite na ovogodišnji Kliker festival i budite dijelom naše plesne priče. Dodala je i kako su dobrodošli volonteri, stoga svi zainteresirani, pošaljite svoje podatke, ime, prezime, dob i kontakt telefon na pr@vrum.hr i postanite dio ekipe koja
donosi promjene.
Obiteljski program u Palači Herzer, ‘Od kapljice od oceana’, namijenjen je za grupe do 30 posjetitelja pa je potrebna prethodna najava na production@vrum.hr
Na kraju, za sve plesne sladokusce, tu je i završno slavlje, interaktivna predstava “Party” koja dolazi iz Njemačke, a cjelokupni program provjerite na www.klikerfestival.com.

leave a reply