“Carmina Burana” veličanstveni glazbeni događaj – u sklopu Dana Županije

Na prostoru pokraj Arene na Dravi u Varaždinu najavljena je izvedba djela „Carmina Burana“, njemačkog skladatelja Carla Orffa. Djelo koje je praizvedeno 1937. godine u Frankfurtu na Majni, jedno je od najomiljenijih iz razdoblja 20. stoljeća, a 14. rujna će po prvi put biti izvedeno na prostoru Varaždina i Varaždinske županije. Obzirom da je izvedba ovog djela dio projekta „Drava nas spaja“, organizatori su zaključili da nema boljeg prostora od onog pokraj Arene na Dravi u Varaždinu za izvedbu iste. 14. rujna 2019. godine u 21 sat će na jednoj od najvećih pozornica nastupiti gotovo 350 izvođača iz Slovenije i Hrvatske.
Carmina Burana je vokalno instrumentalno djelo napisano za 3 solista – sopran, tenor, bariton – jedan dječački i 2 mješovita zbora te veliki orkestar. Solističke uloge povjere su sopranistici Ivani Lazar, baritonu Armandu Puklavcu i tenoru Danilu Kostevšeku. Izvedbu u Varaždinu dirigirat će profesorica varaždinske Glazbene škole Dada Ruža, a mariborsku rođeni Varaždinac, a danas profesor mariborskog Konzervatorija, Slavko Magdić.
Nositelj organizacije je Glazbena škola u Varaždinu, Konservatorij za glasbo in balet Maribor, zbor Chorus angelicus i Koncertni ured Varaždin. Organizatori su najavili vrhunski umjetnički doživljaj koji će upotpuniti režijski efekti, naglašavajući monumentalnost koja se temelji na sadržaju tekstova i blještavoj orkestraciji, a u vidu svjetlosnih i pirotehničkih efekata. Ulaz na područje Arene u Varaždinu je besplatan.
Na konferenciji su projekt „Drava nas spaja“ predstavili ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić i ravnateljica mariborskog konzervatorija Helena Meško u prisutnosti dirigenata Dade Ruže i Slavka Magdića.
Prigodno su se u ime pokrovitelja obratili i gradonačelnik Varaždina, Ivan Čehok i župan Varaždinske županije, Radimir Čačić, a prisutni su bili i savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica i ostali.
Župan Čačić je tom prilikom naglasio da pohvaljuje rad Glazbene škole, čiji je Županija osnivač, i njihove međunarodne istupe. „Siguran sam da će se suradnja nastaviti i produbljivati u kvaliteti, naročito kada školu pretvorimo u konzervatorij, a to ćemo sigurno napraviti“, rekao je župan. Dodao je da je taj projekt naročito koristan za mlade ljude koji su budućnost i po prvi puta sudjeluju u tako velikom i sveobuhvatnom međunarodnom događaju.
Čestitke na trudu i organizaciji izrazio je i gradonačelnik Čehok koji je tom prilikom Županiji čestitao i njezine dane, a u okviru kojih se ova izvedba odvija.
Srdačan poziv svim Varaždincima i žiteljima Županije na praizvedbu Carmine Burane svi okupljeni su izrazili, uz nadu da će se zadržati lijepo vrijeme.

leave a reply