Elektrostrojarska škola Varaždin – Erasmus + projekt „IAG4VET“

Edukacija nastavnog kadra u Velikoj Britaniji – C3 LTT

U okviru Erasmus + projekta pod nazivom IAG4VET, nastavnici Elektrostrojarske škole Varaždin sudjelovali su u razdoblju od 20. do 24. 5. 2019. godine na edukaciji u West Nottinghamshire College, Mansfield, Velika Britanija. Osim ekipe Elektrostrojarske škole, koju su činili Marija Vitez, Tatjana Plantak, Željka Kezele i Tibor Bun, na edukaciji su bili nastavnici iz Finske, Estonije, Italije i Velike Britanije. Tema edukacije je bila: Razvijanje učinkovitih IAG alata (informiranje, savjetovanje, vođenje) za poboljšanje zadržavanja i uspjeha studenata u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (Developing effective IAG tools to improve VET students retention and success).
Prvog su dana svi sudionici posjetili Nottingham Trent University u Nottinghamu te se upoznali s načinom funkcioniranja Sveučilišta kao i specifičnostima kojima je Sveučilište izloženo na britanskom edukacijskom tržištu te metodama kojima privlače i zadržavaju studente.
U utorak, 21.5.2019. nakon što ih je dočekala i pozdravila zamjenica ravnatelja West Nottinghamshire Collegea, gđa. Louise Knott, sudionici su prezentirali svoje obrazovne sustave i alate kojima zadržavaju učenike u obrazovnom procesu, te metode kojima poboljšavaju uspješnost učenika u edukacijskom procesu. Tijekom edukacije organiziran je posjet dijelu Koledža u kojem se izvodi praktična nastava iz područja strojarstva i graditeljstva.
Škola domaćin prezentirala je svoje metode i način rada s učenicima koji razmišljaju o napuštanju obrazovanja, prezentirali su primjere svoje dobre prakse u radu s učenicima kroz nekoliko radionica te rad sa učenicima s poteškoćama. Nastavnici partnerskih škola imali su mogućnost razgledati ovu modernu strukovnu školu.
U sklopu edukacije partneri na projektu imali su priliku posjetiti Hardwick Hall, elizabetansku kuću koju je kreirala Bess of Hardwick u 16. stoljeću te uživati u zajedničkoj večeri koju su pripremili i poslužili učenici West Nottinghamshire Collegea.
Posljednji dan napravljena je analiza edukacije gdje su istaknuti primjeri dobre prakse drugih sudionika, a koji su primjenjivi i u našem okruženju.
Sudjelujući u ovom projektu, nastavnici Elektrostrojarske škole Varaždin stekli su nove spoznaje, upoznali nove metode i načine rada, iskusili bogatstva drugog podneblja i kulture, tj. obogatili svoja umijeća poučavanja koja će primijeniti u svom radu s učenicima, a u cilju postizanja što boljih rezultata obrazovno – odgojnog procesa.

leave a reply

Izdvojeno