Održana najavna konferencija za medije međuresorne vježbe “SIGURNOST 19”

Na konferenciji za medije upriličenoj danas u uredu Hrvatske vatrogasne zajednice, najavljena je međuresorna vježba “SIGURNOST 19”, koja će se održati u utorak 21. svibnja 2019. Konferenciji za medije su prisustvovali pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH Damir Trut, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković te brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga.
Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Trut je na početku konferencije izjavio da je cilj ove kompleksne vježbe uvježbavanje koordinacije svih dijelova sustava te isprobavanja novih kapaciteta koji će se koristiti u ovoj protupožarnoj sezoni. Istaknuo je da je najveću težinu u organiziranju ovako zahtjevne vježbe podnijela Hrvatska vatrogasna zajednica.
Glavni vatrogasni zapovjednik se na početku svog izlaganja osvrnuo na velik broj vatrogasnih intervencija posljednjih dana zbog nevremena i poplava. Također je istaknuo da je od početka godine zabilježen velik broj požara što je najava zahtjevne protupožarne sezone.
-Međuresorna vježba “SIGURNOST 19” je samo jedna u nizu zadataka koji se odrađuju u sklopu priprema za sezonu, a prema Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za Republiku Hrvatsku u 2019. godini – rekao je Tucaković. Prezentirao je osnovne podatke o vježbi koja će se u nekoliko segmenata odvijati na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije 21. svibnja 2019. godine s početkom u 10 sati. Centralno događanje će biti u Divuljama gdje će sam tijek vježbe u realnom vremenu pratiti predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te drugi visoki dužnosnici. Uz praćenje događanja na udaljenim lokacijama, u Divuljama će biti prezentirano uvođenje novih metoda prijevoza vatrogasnih snaga brodovima MORH-a, korištenje zračnih snaga za gašenje i spašavanje ugroženih vatrogasaca. Također će biti organiziran taktičko-tehnički zbor na kojem će biti prikazana oprema koju će vatrogasci i druge službe koristiti u protupožarnoj sezoni. Uz Divulje, vježba će se održati i u okolici Gračaca, na otoku Braču te na području NP Krka gdje će biti simulirani požari na otvorenome prostoru, dok će se na području tunela Sveti Ilija simulirati prometna nesreća. Sa svih točaka vježbe, u realnom vremenu će se slati slika u Operativno-vatrogasno zapovjedništvo (OVZ RH) u Divuljama.
Brigadni general Tuškan je istaknuo da, kao i u protupožarnoj sezoni, i u ovoj vježbi MORH koristi gotovo sve dostupne kapacitete. Od noviteta, u vježbi će se prezentirati korištenje besposadnog sustav “Orbiter”, a bit će prikazan prijevoz vatrogasnih vozila i oprema transportnim brodovima Hrvatske ratne mornarice. Također je istaknuo da su Protupožarne namjenski organizirane snage OSRH (PP NOS OSRH) spremne za izvršavanje zadaća pružanja pomoći sustavu civilne zaštite u gašenju požara.
U završnom dijelu konferencije zapovjednik Tucaković je pozvao medije da u što većem broju prate ovu vježbu zbog važnosti koju ona ima za sustav Domovinske sigurnosti.

leave a reply