Započeo program Festivala znanosti na FOI-ju

Na Fakultetu organizacije i informatike danas je započeo program Festivala znanosti 2019. godine. Program je svečano otvoren radionicom naziva „Dohvati mi tata Mjesec…“, u kojoj su sudjelovali najmlađi posjetitelji FOI-ja, djeca predškolske dobi – polaznici Dječjeg vrtića Varaždin- objekta Gortanova (skupina „Dupini“) u pratnji odgajateljica Marine Babić i Marsele Hunjek te ravnateljice DV Varaždin Jasenke Husnjak, kao i učenici prvih razreda V. osnovne škole Varaždin u pratnji učiteljice Dubravke Novak i ravnatelja škole Maria Šipeka.
Program je započeo otvorenjem izložbe likovnih radova koje su izradila djeca za Festival znanosti na FOI-ju, a sudionike je tom prigodom pozdravio i dekan Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Neven Vrček, ističući važnost popularizacije znanosti.
„Ovim festivalom sveučilišta nastoje približiti znanosti širokoj populaciji. Konkretno, djeci vrtića i osnovnih škola želimo pokazati da je znanost interesantna i kod mladih pobuditi interes za ono što se na fakultetima događa. Organizirali smo radionice u skladu s onim s čime se FOI bavi, a to su informatika i računalni programi. U okviru Festivala znanosti održat će se i Dan otvorenih vrata, događaj na kojem ćemo pokazati čime se bavimo. Imamo velik interes srednjoškolaca, dolazi nam oko 180 učenika iz cijele Hrvatske, stoga će ovo biti jedinstvena prilika da im pokažemo što se sve na FOI-ju radi.“, rekao je uvodno dekan Vrček.
Djeca predškolske dobi i učenici osnovne škole su potom krenuli u virtualnu šetnju svemirom, kroz koju ih je vodila voditeljica radionice psihologinja i komunikologinja izv. prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, uz podršku volontera Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI-ja.
„Cijelu smo radionicu vezali uz godišnjicu slijetanja čovjeka na Mjesec, pa smo za djecu pripremili jednu virtualnu svemirsku ekskurziju, gdje smo ih upoznali s planetima i astronautima, a djeca su nam za Festival znanosti pripremila i zanimljivu izložbu.“, istaknula je voditeljica Vidaček Hainš.
U okviru današnjeg programa, najmlađi su posjetitelji saznali i nešto više o Mjesecu u okviru predavanja „Koje je boje Mjesec…“, a koji je održala dr. sc. Suzana Keglević Kozjak, a obišli su i Knjižnicu FOI-ja, Centar za informatičku podršku FOI-ja i laboratorije. Na posljetku, djeci su uručene „prave“ diplome FOI-ja, budući da su odradili jedan važan posao i doprinijeli popularizaciji znanosti.
Program Festivala nastavlja se od sutra, 9. travnja pa sve do petka 12. travnja 2019. godine. Središnje događanje bit će DAN OTVORENIH VRATA FOI-ja, koji sutra (9. travnja 2019.) započinje u 10,00 sati na FOI-ju (Pavlinska 2, Varaždin). Bit će to prilika za više od 180 maturanata koji dolaze iz cijele Hrvatske (Vukovar, Zagreb, Dugo Selo, Koprivnica, Sisak, Našice, Krapina…) da se upoznaju s radom FOI-ja, njegovim studijskim programima i uvjetima za upis.
Program Festivala znanosti obuhvatit će još niz predavanja i radionica u kojima će sudjelovati i učenici osnovnih i srednjih škola s područja grada Varaždina.

leave a reply