Predavanje Kulturne udruge Nova Akropola “Newton alkemičar“

U četvrtak, 14. ožujka 2019., Nova Akropola – kulturna udruga organizira predavanje „NEWTON ALKEMIČAR“. Predavanje će se održati u prostoru Nove Akropole, na adresi Vladimira Nazora 1 u Varaždinu, s početkom u 20 sati.

Iz predavanja ističemo:

Isaac Newton je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena. Njegovi “Matematički principi prirodne filozofije” temelji su na kojima se uzdiže veličanstvena zgrada klasične fizike.

Međutim, njegovi radovi iz teologije i njegovo bavljenje alkemijom u javnosti su bili ili nepoznati ili se prelazilo preko njih, iako je sam Newton ovom svom djelovanju davao daleko veću važnost nego radovima iz fizike. Ova druga strana Newtonovog života postala je poznata tek nakon što je 1936. na dražbi prodana zbirka Newtonovih spisa koje je Cambridge odbacio kao „znanstveno bezvrijedne“.

Newton u njima navodi “… alkemija nije obično bavljenje metalima kao što to misle neznalice koji greškom nanose štetu toj plemenitoj znanosti … Ova filozofija nije takva da teži taštini i obmani već prije koristi i pouci potičući kao prvo znanje o Bogu, a kao drugo način pronalaženja pravih lijekova u stvorenjima… Cilj je slaviti Boga u njegovim veličanstvenim djelima, podučiti čovjeka kako da živi dobro … “

Ulaz na predavanje je besplatan.

Dodatne informacije potražite na www.nova-akropola.hr ili na facebooku NovaAkropolaVarazdin

leave a reply