Iskustvo Brezničkog Huma kao primjer sudionicima

Iskustvo Brezničkog Huma kao primjer sudionicima

Nakon19 mjeseci i uz sudjelovanje više od 50 sudionika iz čak 9 različitih zemalja uključujući Hrvatsku, i uz konačnu poruku “Spread the Word” odnosno “Proširimo riječ” uspješno je završen projekt SMUG EU, ukupne vrijednosti 135 tisuća eura.
U projektu je s hrvatske strane sudjelovalo 5 partnera – općine Breznički Hum, Breznica i Gornja Rijeka, udruga Mladi za Marof i Lokalna akcijska grupa “Prigorje – Zagorje” kao nositelj. Proteklog su vikenda svi sudionici sudjelovali u završnici aktivnosti u Centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu, gdje su uz predstavljanje vlastitih iskustava te diskusiju i primjere dobre prakse donijeli zaključke vezane uz ovaj Projekt.
U uvodnom izlaganju govorila je predsjednica LAG-a Nevenka Benjak a potom i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, dok je rezultate projekta prezentirala voditeljica projekta Jasmina Bočkaj, a primjere dobre prakse s terena iznijela je Željka Markulin predstavnica Ureda za Udruge Vlade Republike Hrvatske kao kontrolne točke za provedbu programa “Europa za građane” u RH.
Svoja je iskustva o europrojektima predstavnicima Makedonije, Slovenije, Srbije, Bugarske, Rumunjske, Latvije, Mađarske i Portugala potom iznio načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić kao najiskusniji među sudionicima, čija je općina samo lani sudjelovala na čak 4 različita događanja u Rumunjskoj, Albaniji, Švedskoj i Belgiji vezana uz React projekt, kao i na još nekoliko drugih. Zanimljivu diskusiju na kraju je otvorio Dario Žmegač iznijevši iskustva Udruge Mladi za Marof.
Zajednički je zaključak nakon svega da su male europske općine sklone euroskepticizmu radi nedovoljne količine informacija o tome što im europsko zajedništvo donosi, odnosno je li to dobro ili nije. No unatoč skepsi, u dovoljnoj je količini među žiteljima manjih europskih općina prisutan i eurooptimizam, koji je ipak dominantniji među žiteljima razvijenijih europskih zemalja. Kako god bilo, činjenica jest da je današnju Europu i njeno gospodarstvo i daljnji razvitak teško zamisliti bez povezanosti i zajedništva izvan Europske Unije, kojim je zaključkom projekt SMUG EU uspješno okončan s ciljem nastavka zajedničke suradnje na nekom drugom budućem europrojektu.

leave a reply