Ludbreg – Projekt “Građanska kultura u Ludbregu”

Grad Ludbreg i Državni arhiv u Varaždinu danas su sklopili Ugovor za potrebe realizacije projekta “Građanska kultura u Ludbregu”. U sklopu projekta u Ludbregu će u povodu obilježavanja Dana grada biti održana tribina i izložba u dva dijela. U prvom dijelu kroz fotografije će biti predstavljen život ljudi u Ludbregu dok će u drugom dijelu biti predstavljeni eksponati kućanskih aparata.

Nositelj projekta je Centar za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” Ludbreg u suradnji s Državnim arhivom u Varaždinu.

– Naš je cilj otići dovoljno daleko u povijest da bi se potvrdilo i prikazalo da je Ludbreg povijesno imao građansku kulturu, jer bez obzira na svoju veličinu, kao mali grad, i svojom prometnom, trgovačkom, proštenjarskom i gospodarskom aktivnošću imao je građansku jezgru koji su bili nositelji tih aktivnosti, a i građanska društva i institucije bili su promicatelji gradskog duha Ludbrega. Već obitelj Batthyany je za svoje aktivnosti i vođenje posjeda okupljala školovano osoblje, a i kao dio kulturnog i prosvjećenog plemstva bili su mecene umjetnici, stručnjaci. Ovim projektom ne želimo pokazati samo slike iz prošlosti i sadašnjosti već slike povezati s ljudima, društvima i institucijama, sudionicima života grada – objašnjava Antun Šimić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega.

Dodaje i kako je jačanjem građanskog staleža i socijalne interakcije tijekom 19. i u prvoj polovici 20.st. došlo i do pojave interesnog udruživanja i stvaranja raznih gospodarskih, kulturnih, prosvjetnih i sportskih društva i udruga. Prateći njihov postanak, rad, ciljeve i djelovanje otkrivamo i razinu razvitka zajednice, njezine potrebe i mogućnosti. Tako će, osim podataka o gospodarskim kretanjima, upravo brojnost i raznovrsnost društava i udruga svjedočiti o građanskom karakteru dijela ludbreške društvene zajednice. Od 1869.g. kada je osnovan „Ludbreški vatrogasni zbor“, pa do sredine 20.st. u Ludbregu će biti osnovano dvadesetak društava i udruga.

Više o svemu svi zainteresirani moći će doznati 18. ožujka na sam dan održavanja tribine i izložbe.

leave a reply