Provedena operativna akcija usmjerena na bicikliste i pješake

Policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin proveli su jučer, 3. siječnja, preventivno-represivne aktivnosti usmjerene na vozače bicikla i pješake, kao i na vozače motornih vozila koji ne propuštaju pješake preko obilježenih pješačkih prijelaza.
Tijekom akcije je utvrđen 1 prekršaj pješaka, 2 prekršaja vozača motornih vozila koji nisu propustili pješake preko obilježenih pješačkih prijelaza te 12 prekršaja vozača bicikla.
Podsjećamo da vozači bicikla i pješaci spadaju u najranjiviju skupinu sudionika u prometu, dakle osobe koje zadobivaju ozljede gotovo kod svake prometne nesreće bez obzira na koji je način došlo do prometne nesreće.

Tijekom 2018 godine na području Postaje prometne policije Varaždin dogodilo se 47 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikla i 25 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci. U 3 prometne nesreće su pješaci smrtno stradali, dok su u ostalim prometnim nesrećama, teže ili lakše ozlijeđeni.
Očevidima prometnih nesreća utvrđeno je kako vozači bicikla često u noćnim uvjetima nisu koristili svijetlo na biciklu, niti su bili na bilo koji drugi način osvijetljeni, a ista situacija utvrđena je i kod prometnih nesreća s pješacima, kada isti u noćnim uvjetima nisu bili označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

leave a reply