Oprez prilikom korištenja pirotehničkih sredstava

Eksplozivna sredstva i oružje nisu dio blagdanskog slavlja, a njihova  zloupotreba i neoprezno rukovanje mogu zauvijek promijeniti nečiji život!
Ovim putem posebno  apeliramo na roditelje da paze  na svoju maloljetnu djecu jer  su oni zbog svoje nezrelosti i  znatiželje najčešće u opasnosti od ozljeđivanja pirotehničkim sredstvima.
Činjenice i dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Zato valja biti uvijek razborit i oprezan prije uporabe i inače dopuštenih sredstava.
Upravo zbog toga, skrećemo pozornost da se prilikom korištenja pirotehnike vodi računa o djeci, drugim osobama u blizini, životinjama, imovini, da se ne koristi na mjestima gdje ima veliki broj ljudi, na parkiralištima gdje su parkirana vozila i sličnim mjestima na kojima bi moglo doći do neželjenih posljedica, ozljede ili oštečenja.
Savjeti građanima:
Kako bi izbjegli neželjene posljedice ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati. Ne davati djeci sredstva koja nisu za njihov uzrast.
Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
Obvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.
Kupujte pirotehnička sredstva samo u ovlaštenim prodavaonicama.
Pirotehnička sredstva koristite samo na način kako je to opisano u uputama za uporabu, ne koristite ih na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, u vrijeme kad je njihova uporaba zabranjena, niti na način da remetite mir drugim ljudima, kao niti u blizini životinja.
Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa su česte amputacije. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.
Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.
Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!
Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!
Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

leave a reply