Predavanje Kulturne udruge Nova Akropola – “Drevna Perzija”

U utorak, 11. prosinca 2018., Nova Akropola – kulturna udruga organizira predavanje „DREVNA PERZIJA“. Predavanje će se održati u prostoru Nove Akropole, na adresi Vladimira Nazora 1 u Varaždinu, s početkom u 20 sati.

Iz predavanja ističemo:

Odmičući zastore povijesne pozornice do nas dopire miris ruža slavnih perzijskih vrtova, topot vitkih perzijskih konja, žamor starih karavan-saraja! Drevna Perzija izgradila je jednu od najnaprednijih civilizacija svijeta. Perzijsko carstvo se na vrhuncu svoje moći protezalo od Sredozemnog mora do Indije i obuhvaćalo gotovo polovinu svjetske populacije. Bilo je najveće carstvo antike!

Sjaj ove staroiranske kulture ogleda se u arhitekturi, umjetnosti, znanstvenim dostignućima, vještini diplomacije Perzepolisa, Suze, Pasargada, Ecbatane i drugih gradova na raskršćima kraljevskih putova koji su povezivali Istok i Zapad. Osvajači kasnijeg razdoblja asimilirali su njezina dostignuća i oduševljeno obnavljali biblioteke, perzijske vrtove, čitave gradove, ponovo uzdizali iz pepela tekovine kulture koja se temeljila na ideji borbe između svjetla i tame, dobra i zla, istine i laži.

Možemo li i danas učiti od ove velike kulture? Zasigurno, Perzija je njezin veliki udžbenik. Udžbenik multikulturalnosti i tolerancije, dobro uređene države, udžbenik kulture koja je stoljećima znala rađati i uzdizati velike umjetnike, pjesnike i mistike.

Ulaz na predavanje je besplatan.

Dodatne informacije potražite na www.nova-akropola.hr ili na facebooku NovaAkropolaVarazdin

leave a reply