Svjetski dan filozofije u Varaždinu

Povodom obilježavanja Svjetskog dana filozofije Irina Bokova, glavna direktorica UNESCO-a, između ostalog je rekla:

„Svečanim obilježavanjem Svjetskog dana filozofije UNESCO ponovo potvrđuje snagu filozofije da mijenja svijet, jer nam filozofija može pomoći da mijenjamo sebe – dajući težinu našoj ogorčenosti pred nepravdom, bistrinu da postavljamo prava pitanja i uvjerenje da branimo ljudsko dostojanstvo…“

Svakog trećeg četvrtka u studenom, u više od osamdeset zemalja svijeta pod pokroviteljstvom UNESCO-a obilježava se Svjetski dan filozofije.

Filozofi, studenti, novinari, akademici i ostali prijatelji filozofije i ove godine kroz brojna predavanja, seminare i okrugle stolove diljem svijeta promovirat će i popularizirati filozofska razmišljanja, potrebu za boljim obostranim poznavanjem i razumijevanjem svih tradicija i kultura.

Središnja proslava održat će se u sjedištu UNESCO-a u Parizu. Teme ovogodišnjih okruglih stolova i radionica posvećene su 70. obljetnici UN-ove Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Nova Akropola kao škola filozofije pridružuje se obilježavanju i promoviranju Svjetskog dana filozofije u Varaždinu.

Program koji organiziramo tim povodom naglašava važnost filozofije danas, posebno za mlade ljude, jer potiče na razvoj kritičkog i neovisnog mišljenja i vodi ka boljem razumijevanju kroz dijalog, toleranciju i suživot.

Svjetski dan filozofije obilježavamo organizacijom predavanja „Dostojanstvo čovjeka“ u srijedu, 14. studenog u 20 sati te predavanjem „Praktična filozofija“ u petak, 23. studenog u 20 sati kojim započinje Tečaj praktične filozofije.

Sve aktivnosti održat će se u prostoru Udruge u Varaždinu, Vladimira Nazora 1.

Detaljnije informacije potražite na www.nova-akropola.hr, posjetite nas na našoj Facebook stranici NovaAkropolaVarazdin ili pošaljite upit na e-mail varazdin@nova-akropola.hr

leave a reply