Na Fakultetu organizacije i informatike predstavljen novi Interreg Europe projekt ABCitiEs

Fakultet organizacije i informatike, Grad Varaždin i Grad Čakovec kao partneri sudjeluju na projektu ABCitiES, koji je danas predstavljem medijima. Projekt ABCitiEs se provodi od 01. lipnja 2018. godine unutar Interreg Europe programa financiranja, Europskog fonda za regionalni razvoj koji podupire interregionalnu suradnju. Projekt će trajati do 31. svibnja 2022. godine i ukupne je vrijednosti 1.596.561,00 eura, u čemu hrvatski partneri sudjeluju s 237.085 eura. Voditelj projekta na Fakultetu organizacije i informatike je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, Goranka Grgić iz Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo za Grad Varaždin, a Marina Kolarić iz ČAKRA-e za Grad Čakovec.
ABCitiEs istražuje kako razvijati nove vrste poduzetničkih zajednica koje potiču rast poslovanja i inovacije te stvaraju atraktivnije lokalno poslovno okruženje. U provođenju projektnih aktivnosti sudjeluje 5 europskih urbanih regija: Amsterdam, Atena, Manchester, Vilnius, te gradovi Varaždin-Čakovec iz Hrvatske. Vodeći partner je Amsterdam University of Applied Sciences (HvA) koji će uz podršku partnera u naredne četiri godine provesti europsku studiju o tome kako se politika može strukturirati na način da poduzetnici koji surađuju u urbanim područjima dobiju optimalnu podršku.
Glavni cilj projekta je razvoj i poticanje različitih oblika suradnje poduzetnika i drugih sudionika koji su vezani uz određenu lokaciju, kako bi se povećala njihova konkurentnost, ali i poboljšala socioekonomska situacija i revitalizirale jezgre europskih gradova. Među očekivanim rezultatima projekta posebno ističemo generiranje stvaranje inovativnih i primjenjivih politika vezanih uz kolektivno poduzetništvo u gradskim jezgrama, poboljšanje postojećih, kao i razradu izvodljivih primjera revitalizacije određene lokacije inicijativama koje se temelje na kolektivnom poduzetništvu i suradnji različitih sudionika. Tome bi trebala pomoći suradnja regija koje su uključene u projekt i razmjena iskustava.
Na konferenciji o projektnim aktivnostima, ulogama partnera – Fakulteta organizacije i informatike, Grada Varaždina i Grada Čakovca govorili su:
 Izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, FOI, prodekanica za znanstvenoistraživački rad i međunarodnu suradnju
 Prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, FOI, voditelj projekta
 Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina
 Stjepan Kovač, gradonačelnik Grada Čakovca
Izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za znanstvenoistraživački rad i međunarodnu suradnju pozdravila je prisutne u ime Fakulteta i istaknula važnost projekta za FOI. Voditelj projekta na FOI-ju prof. dr. sc. Vjeran Strahonja više puta je istaknuo motivaciju za ulazak u projekt, odnosno potrebu oživljavanja gradskih jezgri koje sve više odumiru u društvenom i gospodarskom smislu, po čemu Varaždin i Čakovec dijele sudbinu mnogih europskih gradova. Zamjenica gradonačelnika grada Varaždina Sandra Malenica istaknula je važnost projekta za Varaždinu, povezanost s već nekim započetim aktivnostima i projektima oživljavanja gradske povijesne jezgre. Gradonačelnik grada Čakovca, Stjepan Kovač, istaknuo je uvjerenje
da će ideje koje će se razmatrati unutar projekta odgovarati potrebama građana i poduzetnika, te da su neke od projektnih ideja vezane uz prostore koji se aktualiziraju u javnim raspravama. Projektom ABCitiEs žele se promovirati primjeti dobre prakse te pripremiti poslovni modeli kojima bi povijesne jezgre konkurirale novim trgovačkim i uslužnim centrima izvan središta grada što su uz ostale aktivnosti temeljne funkcije gradske uprave i visokoobrazovnih institucija.
Projekt ABCitiEs je započeo sa prvim aktivnostima, pa je prvi sastanak projektnih partnera održan u Vilniusu od 9. do 10. listopada 2018. godine s ciljem pobližeg upoznavanja s projektnim aktivnostima, kao i upoznavanja lokalnih sredina uključenih u projekt, njihovih dobrih i loših praksi u provođenju lokalne politike u poticanju poduzetništva, ali i međusobnom umrežavanju.
Više o projektu može se pročitati na službenoj mrežnoj stranici: https://www.interregeurope.eu/abcities/.
PR Odjel Fakulteta organizacije i informatike

leave a reply