Izložba “San i java” u Galerijskom centru Varaždin

Ove srijede, 31. listopada 2018. godine otvara se nova izložba iz ciklusa “Something else Gallery”, autorica Mateje i Monike Rusak. Izložba će biti otvorena u 19 sati, u galeriji Galerijskog centra Varaždin, Uska ulica 7, a biti će izložena do 13 studenog 2018. godine.

Mateja Rusak rođena je 1989. godine u Varaždinu gdje je završila osnovnu školu te srednju školu usmjerenja grafički dizajner. Godine 2013. diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti te stekla titulu magistra likovne pedagogije. Sudjelovala je na pet samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (Dubrovnik, Varaždin, Barcelona, Genova, Nova Gradiška, Čakovec, Prelog, Rijeka i Celje). Tijekom 2016. i 2017. godinesudjelovalaje na 15. i 16. Međunarodnoj radionici grafike na temu Arhitektura i povijest Celja. Nakon radionica dobila je priznanje za promicanje likovne kulture mladih u Celju.Godine 2017. u suradnji s kolegicom Ivanom Stepan Kauzlarić vodi radionice na Tjednu primijenjenih umjetnosti u Varaždinu (12.-18.6.2017.), Tijekom festivala Špancirfest, u umjetničkoj ulici, voditeljica je likovnih radionica s kolegicama Dorom Bakek, Ivanom Stepan Kauzlarić i Dinom Zebec. Od 25. svibnja do 12. srpnja 2018. sudjelovala je na žiriranoj izložbi naziva BODIES of SURFACES – ITS LIQUID koja se održava u sklopu Međunarodnog festivala umjetnosti i arhitekture u Prostoru suvremene umjetnosti  THE ROOM i Palači Ca’ Zanardi, Venecija, Italija.
Od 2014. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu. Područje interesa su joj grafika, grafički dizajn te fotografija. Članica je HDLU Varaždin. Živi i radi u Varaždinu.

Monika Rusak rođena je 1991. godine u Varaždinu. Završila je Elektrostrojarsku školu u Varaždinu, smjer Medijski tehničar te prediplomski stručni studij Multimedije, oblikovanje i primjene, Sveučilišta Sjever u Varaždinu. Diplomski studij završila je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci na studiju Medijske umjetnosti i prakse (Intermedija) pod mentorstvom izv. prof. art. Nadije Mustapić (MFA) i izv. prof. art. Ingeborg Fülepp, mag. art. Njezin diplomski rad, a ujedno i debitantski, dokumentarno- eksperimentalni film „Zauvijek“ sudjeluje na brojnim filmskim festivalima. Film je prikazan na Ohrid Film Festivalu, 63. Pulskom Film Festivalu, 14. Liburnia Film Festivalu, 2. Filmska RUNDA (Osijek), 3. Međunarodni Studentski Film Festival (STIFF) (Nagrada selektora za najbolji film studenata APURI), kinu Galeriji Varaždin te na 49. Reviji filmskog stvaralaštva u Vrbovcu.Godine2015.odradila jestručno osposobljavanje za rad kao grafička urednica u Varaždinskim vijestima. U zadnjih nekoliko godina sudjelovala je u nizu edukacijskih, umjetničkih i kulturnih programa, pohađala radionice i bavila se umjetničkim radom te izlaganjem svojih radova.
Trenutno radi kao vanjski suradnik u tvrtci Caspar.desing. Područje rada kojim se bavi su fotografija i filmska umjetnost. Živi i radi u Varaždinu.

Mateja Rusak i Monika Rusak izložile su instalaciju „San i java“ na izložbi Kulturoš (16.-25.6.2017), u zgradi Scheier i atriju SOHO bara Čakovec te u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga u ožujku 2018.

leave a reply