Sedmi Tjedan karijera na FOI-ju kroz razne aktivnosti umrežio studente i poslodavce

Od ponedjeljka, 15., do petka, 19. listopada 2018. godine, na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu održao se sedmi po redu Tjedan karijera u organizaciji FOI-jevog Centra za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK). Ove godine na Tjednu karijera sudjelovalo je čak 55 poduzeća, koji su aktivno sudjelovali sa sveukupno 33 pozvana predavanja i 13 radionica. Glavni dan Tjedna karijera održao se u petak, 19. listopada 2018., kada su Ana i Tomislav Car iz Infinuma održali glavno motivacijsko predavanje za studente. Poslodavci su se kasnije studentima predstavili putem pitcheva te na štandovima u sklopu „karijernog špancira“. Ovaj karijerni dan poslodavci i organizatori završili su neformalnim druženjem, a studenti Brucošijadom u Areni Varaždin (u organizaciji Studentskog zbora FOI).
Tjedan karijera događaj je usmjeren na karijerno promišljanje te povezivanje poslodavaca, alumnija i studenata. Od ponedjeljka do četvrtka, poslodavci su pripremili stručne i aktualne teme te se kroz predavanja i radionice predstavili studentima. Na taj način studentima je omogućen uvid ne samo u tražene radne pozicije i potencijalne poslodavce, već i u zadatke iz realnog poslovnog okruženja te vrijedne informacije iz svijeta rada.
Glavni dan Tjedna karijera održao se u petak, 19. listopada, a započeo je pozdravnim govorom dekana, prof.dr.sc. Nevena Vrčeka koji je spomenuo važnost ovakvih događanja kako bi studenti bili što spremniji za tržište rada, a posebno je istaknuo velik interes poslodavaca, koji već nadilazi kapacitete. Brojnim studentima, koji su tražili mjesto više u najvećoj dvorani Fakulteta, obratio se i dr.sc. Marko Košićek iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Istaknuo je važnost prilagodljivosti i spremnosti za izazove na tržištu rada, navodeći primjere vlastitih zaposlenja i karijernih puteva koji su sve samo ne predvidivi.
Uslijedilo je motivacijsko predavanje za studente „Zašto vođenje vlastitog biznisa izgleda kao jahanje lava“ koje je održao suosnivač i CEO tvrtke Infinum, Tomislav Car, zajedno sa suprugom Anom Car, projektnom menadžericom u Infinumu. Kroz brojne životne i poslovne primjere, Ana i Tomislav studentima su približili svoj jedinstven put do uspjeha, a pritom su često izmamili osmjehe i spontane aplauze.
Program glavnog dana nastavio se „Employer pitchevima“, kada se 40-ak poslodavaca kratkim pitchevima borilo za naklonost studenata, koji su putem aplikacije glasali za najbolji pitch. Osim vrijednih informacija o radnim mjestima, atmosferama u uredima, tipičnim radnim zadacima i zajedničkim druženjima zaposlenika, pitchevi su bili popraćeni s mnogo zabave, ali i natjecateljskog duha. Nagrada za najbolji pitch dospjela je u ruke Infinumovaca, koji su pripremili glazbenu točku i time zaslužili sve simpatije studenata.
Uslijedio je dio programa, „karijerni špancir“, kada su poslodavci „zauzeli“ FOI hodnike te se kroz štandiranje i promotivne materijale umrežavali s potencijalnim budućim zaposlenicima. Studenti su se u velikom broju odazvali na štandove, pokazali interes te postavljali pitanja, čime je Tjedan karijera ispunio svoju svrhu.
Kao paralelni dio programa glavnoga dana održalo se događanje za karijerne djelatnike, ove godine naziva Career Caffe. U neformalnom tonu održana je kratka prezentacija uz diskusiju, na temu „Tjedan karijera – Behind the Scenes“ od strane organizatora (Andrea Lach, CPSRK) te radionica za karijerne djelatnike, koju je održala Ana Brčina iz Adecca, uz podršku HUP-a. Karijernom djelu progama prisustvovali su djelatnici karijernih centara s drugih fakulteta, koji su doputovali iz Rijeke, Zagreba i Osijeka, sve s ciljem umrežavanja i dijeljenja dobrih praksi po pitanju karijernih sadržaja za studente.
Ove godine u sklopu Tjedna karijera održala su se i mnoga izdvojena karijerna događanja, kao što je karijerna radionica za studente (koju je izvodio Adecco uz podršku HUP-a), karijerno predstavljanje studentskih udruga na FOI-ju i kava s diplomantima (AMAC kava).
Ovogodišnji noviteti odnose se na čak četiri priznanja za poslodavce (najbolji pitch, radionica, predavanje i promotivni materijali), za što su glasovali studenti kroz novu i unaprijeđenu mobilnu aplikaciju Tjedna karijera. Svrha aplikacije je umrežavanje poslodavaca i studenata, sudjelovanje studenata u nagradnoj igri te omogućavanje povratnih informacija poduzećima o njihovim sadržajima na Tjednu karijera. Realizirana je u suradnji CPSRK-a, studentskog tima dizajnera i developera, uz podršku tvrtke Occam.
Od okvirno dvijetisuće studenata koji su sudjelovali na raznim aktivnostima Tjedna karijera, čak 700 ih je aktivno koristilo mobilnu aplikaciju.
Priznanje za najbolje predavanje osvojila je tvrtka Bornfight s temom Kako kreirati 30 aplikacija za najveći muzej na svijetu?; priznanje za najbolju radionicu Flavo obrt s temom Izrada projekata financiranih iz EU fondova – kako krenuti?, a za najbolje promotivne materijale APIS IT koji su prednjačili USB svjetiljkama, slušalicama i sličnim korisnim gadgetima.
Čestitamo poslodavcima na odličnoj pripremi, osvojenim simpatijama studenata i priznanjima!
I ove godine organizatori (CPSRK) su studentima omogućili nagradnu igru i osigurali čak 50 bogatih nagrada (GPS sat, Samsung mobitel, Dolce Gusto paket, e-book čitač, bluetooth zvučnici i slušalice i mnogo drugoga) sveukupne vrijednosti 15 tisuća kuna.
Na 7. Tjednu karijera sveukupno je sudjelovalo više od pedeset poslodavaca kojima se zahvaljujemo na interesu te na cjelokupnom doprinosu ovogodišnjem Tjednu karijera. Oni su: A1, Adacta, Adecco, APIS IT, Arbona d.o.o., Asseco SEE, Async Labs, Bornfight, CET, Coria, CS Computer Systems d.o.o, ecx.io – an IBM Company, Ekobit, Emil Frey Digital, Ericsson, Erste Bank, Erste Group Card Processor d.o.o., EY, Fina, Five, Flavo obrt, Gideon Brothers d.o.o., GIT d.o.o., Hrvatski Telekom, IGEA, Inchoo d.o.o., INFINUM, Infodesign d.o.o., Itmedia, KING ICT, MARKER d.o.o., Mediatoolkit, MEGATREND POSLOVNA RJEŠENJA d.o.o., Mercury Processing Services
International, minus5, Mobilisis d.o.o., Occam, Perpetuum, PlaviTim d.o.o., Point Visible, Poslovna inteligencija, Privredna banka Zagreb, PwC, RBA, Rimac Automobili d.o.o, Sedam IT d.o.o., Span d.o.o., Styria Digital Services, SysKit, Tehnološki park Varaždin, The Swiss Digital, Trikoder, Undabot, Upchain, Zagrebačka banka d.d.
Na doprinosu u organizaciji 7. Tjedna karijera posebno zahvaljujemo našim studentima iz Organizacijskog odbora Tjedna karijera, predstavnicima studentskih organizacija i udruga: AIESEC Varaždin, Studentski zbor FOI, Stak – studentski časopis. Posebne zahvale zaslužili su naši studenti dizajneri i developeri koji su kreirali mobilnu aplikaciju te tvrtka Occam.
Više o programu kroz cijeli tjedan nađite na internetskoj stranici Tjedna karijera te na Facebook eventu.

leave a reply