Svečano otvorene 48. Varaždinske barokne večeri

Bubnjari Kiyo Kito Taiko na glavnom varaždinskom gradskom trgu zvučno su najavili početak 48. Varaždinskih baroknih večeri čija je zemlja partner Japan. Svečanim koncertom otvorenja u varaždinskoj Katedrali pod dirigentskom palicom japanskog glazbenika svjetskog glasa Hidemija Suzukija nastupili su članovi Hrvatskog baroknog ansambla, solisti orkestra Libera classica, vokalnog ansambla La Fontaverde i varaždinskog zbora Chorus Angelicus.

Otvorenju Baroknih večeri nazočili su potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak i brojni veleposlanici, te predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj.

Nakon koncerta, uslijedio je vanjski dio otvorenja Baroknih večeri ponovnim nastupom bubnjara Kiyo Kito Taiko, dok je od 22 sata na Starom gradu, za Varaždince i njihove goste pripremljen program koji je objedinio rock i barok. Antun Stašić&maestro ansambl objedio je klasične instrumente s rock bandom, prepoznatljivim zvucima Vivaldijeva Četiri godišnja doba, spojem plesne i moderne glazbe i dosad neviđenim programom.

Prvi od 13 festivalskih dana zaključen je vatrometom u bojama zemlje partnera-Japana, ali i After VBV rock partyem u Medinoj škrinji u Habdelićevoj ulici u kojoj se moglo kušati i barokno pivo.

Barokne večeri potrajat će do 3. listopada i donijeti 30-tak koncerata u Varaždinu i susjednim županijama.

leave a reply