Svečano otvorena 29. međunarodna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2018

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu je svečano otvorena međunarodna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2018.
Otvorenju je nazočila gđa Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, koja je održala prigodan pozdravni govor i istaknula kako je tema konferencije (digitalna transformacija) trenutno vrlo aktualna i važna u Hrvatskoj te joj je drago što se o istoj raspravlja. Pozdravni govor je održao i gospodin Zlatan Avar, zamjenik gradonačelnika grada Varaždina koji je rekao kako mu je zadovoljstvo vratiti se na svoj fakultet i prisustvovati ovakvom događanju.
Dekan Fakulteta, prof. dr. sc. Neven Vrček i Predsjednik Programskog odbora CECIIS prof. dr. sc. Vjeran Strahonja također su istaknuli kako je ova konferencija tradicija Fakulteta organizacije i informatike te njezin najvažniji međunarodni događaj. CECIIS je ujedno prilika za upoznavanje i umrežavanje te stvaranje novih poslovnih prilika. Dekan je rekao kako upotreba tehnologije ubrzano raste u svim područjima, no ponekada se ona koristi zlonamjerno i na štetu ljudi, npr. u ratovima. Ovakve konferencije su prigode na kojima se može raspravljati i o tome, te je dužnost znanstvenika i stručnjaka spriječiti takvu zloupotrebu.

Profesor Strahonja kazao je kako je kontinuirano održavanje konferencije veliki izazov, osobito jer je posljednjih godina mnogo manjih konferencija zatvorilo svoja vrata. Kroz godine su se teme konferencije mijenjale u korak s trendovima u informacijsko-komunikacijskom sektoru. Ove godine tematski je naglasak na digitalnoj transformaciji. Pozvana predavanja održala su dva renomirana svjetska stručnjaka s bogatim životopisima i iskustvom: profesor Dimitris Karagiannis, voditelj znanstvene skupine koja se bavi inženjerstvom znanja na Sveučilištu u Beču održao je prezentaciju na temu „The impact of digitization on industry: a research perspective“, dok je profesor Dieter Hertweck iz Herman Hollerith istraživačkog centra Sveučilišta Reutlingen u Njemačkoj održao prezentaciju na temu „The Digital Transformation in the manufacturing sector – Challenges and Chances for SME“.
U tri dana trajanja konferencije svoje radove prezentirali su znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava iz desetak zemalja Europe i svijeta.
Kao i prijašnjih godina, važan dio konferencije CECIIS su paralelna događanja koja su se odvijala kroz sva tri dana trajanja konferencije. Već treću godinu zaredom održan je Dan e-Škola. Sudjelovalo je oko 120 sudionika,

leave a reply